Recept van Yvonne - Lasagne uit de oven

Lasagne al forno - Pastagerecht - 6 personen

Lasagne uit de oven

Lasagne, die heerlijke pastaschotel. Hier een recept voor lasagne met eigengemaakt deeg of kant-en-klare lasagnebladen.

Lasagne

De lasagne (in sommige delen van Italië ook bekend als "pasticcio") is een typisch Italiaans gerecht, vooral in Emilia-Romagna erg populair is. Inmiddels geniet lasagne internationale faam. Het wordt bereid door een evenredig aantal lagen gekookt deeg af te wisselen met lagen vulling. Het geheel wordt afgebakken in de oven en gegratineerd. 
Het meest authentieke recept bevat ragù Bolognese, oftewel tomatensaus met gehakt (klik hier voor het recept), béchamelsaus en Parmigiano Reggiano; er bestaan ook versies zonder vlees (zie afbeeldingen) en zelfs zonder tomaten (algemeen "in bianco" genaamd) met bijvoorbeeld champignons. Er zijn oneindige variaties zowel in de naam als in het recept, niet alleen van regio tot regio, maar ook van land tot land en zelfs van familie tot familie. 
Er is een gerucht dat een product dat lijkt op de huidige lasagne, genaamd "Lasanium", al in het oude Rome bekend was. De overlevering suggereert dat het een favoriet gerecht was van Cicero: Het gerecht was zacht en kon dus ook door mensen op leeftijd makkelijk worden genuttigd. 
Soortgelijke gerechten vindt men ook in andere keukens: De Venezolanen hebben de pasticho en in Georgië kent men de atsjma, een heerlijk gerecht, opgebouwd uit deeglagen en geraspte Suluguni (Soulougouni), een zalige verse kaas, gemaakt van een mengsel van koeien-, buffel-, schapen- en geitenmelk, die iets zouter is dan mozzarella. 

Ingrediënten

500 gram Maak uw lasagnebladen eens zelf! (klik voor recept)

En verder:

voor de schaal Boter
150 gram, geraspt Parmezaanse kaas
450 ml Sugo (klik voor recept)
400 gram in blokjes
€ 3,15
600 ml Béchamelsaus (klik voor recept)

Voor lasagne met vlees keuze uit:

1 stuk(s)
per 500g
€ 4,35
1 stuk(s)
per 500g
€ 4,55
1 stuk(s)
per 500g
€ 4,40
1 stuk(s)
per 500g
€ 5,80
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Ovenschaal .
Pollepel .
Oven .

Stap voor stap

Voorbereiding:

Lasagne uit de oven

Verwarm de oven voor op 180 ℃. Bereid de ingrediënten voor. Gebruik onze pastabladen (zie ingrediëntenlijst) of maak zelf met behulp van en pastamachinetje (zie hier het recept).

La pasta

Lasagne uit de oven

Leg de pastabladen uit op een met bloem bestoven werkoppervlak. Mocht u hebben gekozen voor droge vellen (niet zelfgemaakt en niet vers) dan moet  ze eerst kort koken en uit laten lekken.

La teglia

Lasagne uit de oven

Beboter een ovenschaal en doe er een beetje sugo in. Als u vleeslasagna maakt, bak het gehakt dan rul in een koekenpan met wat olijfolie en voeg het toe aan de tomatensaus.

La beciamella

Lasagne uit de oven

Voeg dan wat bechamelsaus toe. Wrijf dit uit met de bolle kant van een pollepel.

Eerste laag...

Lasagne uit de oven

Leg de eerste laag lasagnebladen in de vorm en herhaal de vorige handelingen. Laat de vellen niet te veel overlappen, want dubbel deeg is minder lekker in de mond dan enkel.

En maar door....

Lasagne uit de oven

Bestrooi vervolgens met een gedeelte van de blokjes mozzarella. Ga zo door tot de bladen op zijn. Hou rekening met de hoogte. Een beetje lasagne heeft 5-8 lagen. Pas uw ovenschotel daarop aan. Let er vooral op dat u de hoeken niet vergeet anders worden die straks te droog. Bouw nu op deze manier verder aan uw lasagne. Eindig met een laag mozzarella. 

Il Parmigiano

Lasagne uit de oven

De laatste laag bestrooit u met geraspte parmezaan. Liefhebbers voegen aan deze laag ook een paar kleine klontjes harde boter toe om een nog mooiere smaak te bereiken in de oven.

De oven in!

Nu kan de lasagne de oven in. 30 minuten en u kunt aan tafel. Eventueel kunt u de laatste 5 minuten de grill aanzetten voor een extra korstje bovenop. 't Is maar wat u wilt.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant