Recept van Yvonne - Koelietsj - Russisch orthodox paasbrood

Heerlijk, na een maand vasten - Brood - 1 brood

Koelietsj - Russisch orthodox paasbrood

Koelietsj paschalni (Kulich paskhal'nyj, Кулич пасхальный) - Russisch paasbrood

Koelietsj (Russ.: кулич, oorsponk. Gr. κόλλιξ - kollix, wat "een brood" betekent is een typisch Paasbrood uit de Russische Orthodoxe christelijke geloofssfeer en komt daarom veel voor in bijvoorbeeld Rusland, Bulgarije, Wit-Rusland, Moldava, Roemenië, Oekraiene, en Servië. De koelietsj, kleurig versierd met allerlei motieven en bloemen, behoort traditioneel door een priester te worden gewijd, na de Paasdienst. Gewijde koelietsj wordt rond Pasen net voor het ontbijt gegeten. Ongewijde koelietsj als dessert bij de Paasmaaltijd.

Als ie gebakken wordt zoals het hoort, dient hij versierd te worden met de letters XB, in het Cyrillisch alfabet overeenkomend met Ch en V, de eerste letters van "Христос" (Christus) en "воскресе" (voskrese - oftewel is opgestaan), wat de Russisch Orthodoxe uitdrukking is voor ons Vrolijk Pasen . Koelietsj wordt gegeten tussen Pasen en Pinksteren. Hij is verwant aan de Italiaanse panettone, een feestbrood dat met Kerstmis wordt genuttigd.

Ingrediënten

500 gram Bloem
300 ml Melk
6 Eieren
175 gram Boter
350 gram Suiker
45 gram Verse gist
50 gram Rozijnen
50 gram Sukade
50 gram Amandelschaafsel
5 gram Vanillesuiker
mespuntje Zout
1 Eiwit
10 Gekookte gekleurde eieren (klik voor recept)

Voor het glazuur:

150 gram Poedersuiker
1 tl. Citroensap

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Kulichvorm
Keukenmachine

Stap voor stap

Voorbereiding:

Los de gist samen met een eetlepel suiker op in de warme melk. Voeg geleidelijk 250-200 g bloem toe. Vermeng het geheel zodat er geen klonters over zijn. Bedek met een doek en zet weg op een plaats waar het niet te koud is. Scheidt de dooiers van het eiwit. Zet de eiwitten apart in de koelkast en vermeng 5 dooiers met de rest van de suiker. Houd een dooier apart. De boter laten smelten in een pannetje en weer laten stollen.

Wanneer het deeg gerezen is tot twee maal de hoeveelheid hier de eierdooiers met suiker aan toevoegen, alsmede de boter, een mespuntje zout en de vanillesuiker. Alle goed mengen.

De afgekoelde eiwitten opkloppen tot sneeuw en deze massa voorzichtig met een spatel aan het deeg toevoegen. Probeer het geheel zo luchtig mogelijk te houden. Voeg nu de bloem toe. Meng het deeg in de keukenmachine met deeghaken totdat luchtbellen in het deeg onstaan. Deze geven aan dat het deeg voldoenda van zuurstof is voorzien. Het deeg moet elastisch zijn, vrij makkelijk van de wand loslaten, maar toch niet al te stug (droog) zijn. Het deeg nu weer wegzetten voor verdere gisting, afgesloten met een doek, op een niet te koude plaats.

Na ongeveer 1 uur kunt u de sukade, amandelen en rozijnen aan het deeg toevoegen. Het deeg weer een minuut of 5 mengen en weer wegzetten voor verdere gisting.

Oven voorverwarmen op 180° C.

Beboter een of meerder hoge, cilindrische bakvorm(en) en bestuif deze met bloem. Leg op de bodem een rondje bakpapier. Hoge bakvormen zijn niet makkelijk te vinden. In de dagen van de Sovjetunie, toen goed keukenmateriaal schaars was en Koelietsj bovendien niet erg regimevriendelijk werd beschouwd, gebruikte men allerlei maten conserveblikken.

Laat het deeg nu nogmaals rijzen en bestrijk de bovenkant met eidooier.

Bak de koelietsj op 180° C in de oven gedurende 40-60 minuten (hangt af van de grootte van de bakvorm). Het beste resultaat verkrijgt u met een oven waarin het onderste en bovenste element aanstaan, maar de ventilator uit. Wanneer de bovenkant mooi begint te kleuren kunt u het bedekken met een natgemaakt stuk bakpapier om verbranden tegen te gaan.

Of de koelietsj gaar is controleert u op de zelfde manier als met cake: Een stokje (shashlikpen of breinaald, liefst houten) erin steken en kijken of er deegresten aanzitten. Geen deegresten? Gaar!

Haal de koelietsj heel voorzichtig uit de vorm. Leg deze op een hoofdkussen en bedek met een doek, draai de koelietsj regelmatig om de vorm te behouden terwijl hij langzaam afkoelt.

Na het afkoelen kan het glazuur worden aangebracht: Klop 1 eiwit op tot sneeuw, voeg de poedersuikeren het citroensap toe. Breng het glazuur in een dikke laag aan, aan de bovenkant van de koelietsj. Het glazuur mag iets langs de zijkanten druipen.

U bent er nog niet..... Nu kan de koelietsj in een ruime pan worden geplaatst en, met een doek erover, worden weggezet voor een nacht rust op een goed verwarmde plaats (in de buurt van een verwarmingsradiator bijvoorbeeld). Koelietsj moet namelijk een aantal uren "doorrijpen".

Serveertip:

Koelietsj hoort rijkelijk versierd te worden, en vergezeld te zijn van gekleurde eieren. Zo ziet hij er van binnen uit.
 

Koelietsj, open

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

paasbrunch Dit recept is leuk voor uw paasbrunch