Recept van Mats - Rollade van gevulde varkensbuik
Voor stoere koks - Hoofdgerecht - 10 personen

Lekker om zelf een keer mee aan de gang te gaan: een hele varkensbuik. Dagenlang smullen van een zalig stuk vlees. Of een hoop gasten uitnodigen natuurlijk. Wij hebben het op twee manieren bereid, een keer warm en een keer koud, van de leftovers. Hier het warme recept.
Klik hier voor het koude recept.
Ingrediënten
Maak een keuze: |
|||
1 stuk(s) |
per 4000g
|
€ 43,30 | |
1 stuk(s) |
per 3500g
|
€ 39,95 | |
En verder: |
|||
naar behoeven | Boter | ||
scheutje | witte wijn | ||
Voor het kruidenmengsel: |
|||
1 | Steranijs | ||
¼ tl. | Kaneel | ||
4 | Kleine Spaanse pepertjes | ||
1 | Jeneverbessen | ||
1 tn. | Knoflook | ||
5 | Kardemomzaden | ||
2 takjes | Rozemarijn | ||
2 takjes | Tijm | ||
3 blaadjes | Salie | ||
70 gram | Tutti frutti | ||
Groentenvulling: |
|||
2 stengels | Bleekselderij | ||
2 | Winterpenen | ||
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Cocotte | |||
Oven | |||
Rolladetouw | |||
Vergiet | |||
Vijzel | |||
Blender | |||
Keukenmachine |
Stap voor stap

Verwarm de oven voor op 200° C. Maak een samenhangende pasta van alle kruiden van het kruidenmengsel in een vijzel of blender. Maak er een bal van en leg deze op het midden van de varkensbuik, aan de kant van de ribben

Smeer de kruidenpasta zo egaal mogelijk over de buik.

Snij de groenten in slierten, kook ze beetgaar en verdeel ze over de buik.

Rol de buik over de korte kant op. U ziet nu een hele lange rol. U kunt deze in stukken verdelen, zodat u wat vaker kunt genieten van dit vlees. Tenzij u natuurlijk, zoals gezegd, genoeg tafelgasten heeft. Een hele buik kan met gemak 15 tot 20 mensen voorzien van een rijke portie vlees.

Bind de stukken op als rollade zoals aangegeven in deze instructie . Voeg eventueel nog een extra takje tijm en rozemarijn toe door het onder het rolladetouw te steken. De rollade(s) die u niet nodig heeft kunt u in folie verpakken en invriezen.
Braad de rollade in ruim boter aan op het vuur in een cocotte of braadpan. Kies voor een pan met vuurvaste grepen. Als de rollade rondom mooi bruin is zet u de pan, met een deksel erop, in de oven. Hierin gaart u de rollade 2 uur lang. Klaar!
Serveertip

Deze rollade is zowel in dikke schijven als in dunne plakjes erg lekker. Ook presenteert hij in beide gevallen mooi. Blus het bakvocht af met water en eventueel een scheutje witte wijn en serveer deze jus bij het vlees, gefilterd door een zeefje. Trancheren aan tafel heeft natuurlijk de voorkeur, welke tafelgast is daar nou niet gek op?
Wijntip

Een mooie volle witte wijn met een stevig boeket past hier goed bij.