Recept van Erik - Mosselen 'nature'

Het meest traditionele mosselrecept! - Hoofdgerecht - 4 personen

Mosselen 'nature'

Het meest traditionele mosselrecept. Een dagje aan het strand in Knokke, een ochtend shoppen in Gent of Brugge in de herfst...en dan...zo'n heerlijk pannetje met mosselen, echt op z'n Vlaams bereid, met frites, zoals her hoort. Wat kan men zich nog beter voorstellen. Maar u hoeft er niet beslist de deur voor uit. U kunt het eenvoudig thuis nabootsen. Bij deze het recept!

Voorbereiding:
Was (borstel) de mosselen goed en laat ze uitlekken. Verwijder gebroken schelpen en schelpen die open blijven staan.

Bereiding:
Gebruik een (hoge) geëmailleerde pan. Zet de gesneden groenten op met de boter en laat deze even stoven zonder dat ze daarbij bruinen. Doe de selderijstengel en de peterselie er in hun geheel bij. Voeg dan 3 el. water en de wijn toe. Doe het deksel op de pan. Zodra er stoom uit de pan komt, voegt u de mosselen toe. Sluit de pan weer af. Kook de mosselen 4-5 minuten en schud ze af en toe op tot ze allemaal open zijn. Verwijder de selderij. Klaar!

Serveertip:
Serveer goed heet. Verwijder de mosselen die zich niet geopend hebben.

Dit gerecht vraagt om huisgemaakte frites met huisgemaakte mayonaise (klik voor recepten). Serveer die erbij. Het kookvocht is een waardevolle basis voor een heerlijke fluweelzachte mosselsoep, dus wij raden u aan deze niet weg te gooien!

Wijntip:
Bij dit gerecht drinken de Fransen meestal een kurkdroge witte wijn. De meest voor de hand liggende zijn een Graves of een Entre Deux Mers uit de Bordeaux. Als u eens wat anders wilt proberen, ga dan op zoek naar een witte Beaujolais, een Pouilly Loché of hou het bij de Hollandse variant: Bokbier!

Ingrediënten

2 kg Mosselen
2 stengels Bleekselderij
½ Prei
Naar behoeven Peterselie
2 Winterpenen
½ Witte ui
40 gram Boter
2 el. Droge witte wijn
Naar behoeven Peper