Recept van Mats - Polenta van kastanjemeel

Uit de traditionele Italiaanse keuken - Bijgerecht - 4 personen

Polenta van kastanjemeel

Polenta
Polenta is een klassiek traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van griesmeel van maïs. Het gerecht ontstond als armemansgerecht ter vervanging van de duurdere gerechten als pasta of aardappels. Polenta komt voor in hoofdzakelijk twee vormen: Voorgekookt en niet voorgekookt. De niet voorgekookte behoort meer dan een uur lang te worden geroerd in een speciale koperen pot met een ronde of rond aflopende bodem. Niet iedereen heeft daar de tijd en de armkracht voor (is zwaar werk). Moderne polenta wordt bereid door de voorgekookte griesmeel met vocht te mengen en daarna kort te koken. De maispap die zo ontstaat dikt bij afkoelen in en wordt zo stevig dat men er allerlei vormen van kan snijden. Een vergelijkbaar gerecht uit Roemenië is mămăligă. Ook in Zuid-Afrika wordt een maispap gegeten, in de vorm van putupap, braaipap of mieliepap (van Bantu-oorsprong).

Polenta wordt ook wel vermengd met andere meelsoorten. De meest voorkomende vormen zijn mengsels van maïsmeel en kastanjemeel, en maïsmeel met kikkererwtenmeel (farina di ceci). Er is een polentavorm die geheel uit kastanjemeel bestaat. Deze "polenta dolce" (zoete polenta) is een specialiteit uit de Noord-Italiaanse Apennijnen. 

Bereiding: 
Breng het water aan de kook met wat zout. Voeg het kastanjemeel toe. Doe direct daarna ook de snelklare polenta in de pan. Temper de warmtebron en blijf roeren tot de polenta gaar is (ongeveer 5 minuten, afhankelijk van het merk). Stort de polenta eventueel in een garneerring en laat opstijven (maar niet koud worden). 

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

 

Ingrediënten

120 gram Polenta
120 gram Kastanjemeel

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Paiolo
Garneerring