Recept van Erik - Gestoofde kalfswang

Slow cooking op z'n best - Hoofdgerecht - 5 personen

Gestoofde kalfswang

Slow cooking!
Dit is een prachtig voorbeeld van "slow cooking": maak een stoofpot met wang, rode wijn en bouquet garni en u heeft een kostelijke schotel. Dit recept heeft meegedaan aan het populaire culinaire programma "Komen Eten" van SBS6 in februari 2011 Sterker nog: We hebben de uitzending en daarmee de week ermee gewonnen. Dus, snel aan de slag!

Ingrediënten

1 stuk(s)
per 1000g
€ 29,75
2 Winterpeen
4 Sjalot
100 gram Bleekselderij
100 gram Knolselderij
300 ml Rode wijn
300 ml Kalfsfond (klik voor recept)
6 Pruim (gedroogde)
6 Abrikoos (gedroogde)
. Gestoofde tomatenpuree (klik voor recept)
. Bouquet garni
. Boter
naar behoeven Zout en zwarte peper uit de molen
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Cocotte

Stap voor stap

Voorbereiding:

Ontdoe de kalfswang van overtollig vet en onregelmatigheden. Draag er zorg voor dat u alle vliezen goed verwijdert. Stoof de tomatenpuree om het zuurtje eraf te krijgen.

Bereiding:

Zet de groenten even aan met wat boter in een cocotte, tot ze beginnen te zweten. Verwijder de groenten uit de pan en schroei de kalfswang op hoog vuur snel dicht. Voeg de groenten weer toe. Blus af met de wijn en de kalfsfond. Zorg dat de kalfswang net niet helemaal onder de vloeistof staat. Voeg de kruiden en het gedroogde fruit toe. Voeg de gestoofde tomatenpuree toe. Breng aan de kook. Sluit de cocotte af met een deksel en zet op een zeer laag vuur, dat het geheel tegen de kook aanhoudt. Laat stoven tot het vlees door en door gaar is (4-5 uur). Haal het vlees uit de pan. Verwijder de tijm, salie, en rozemarijn. Pureer de groenten en het fruit met een staafmixer tot een gladde saus onstaat. Breng op smaak met peper en zout. Portioneer de kalfswang in stukjes die makkelijk te "behappen" zijn en leg deze terug in de cocotte. Klaar!

Serveertip:

Gestoofde kalfswang

Serveer de gestoofde kalfswang met veel saus. Dat maakt het extra smeuïg. Als garnituur zou een aardappelpuree goed kunnen. Probeer eens een aparte aardappel, zoals een truffelaardappel bijvoorbeeld (Truffe de Chine). Deze donkerpaarse aardappel is wat grondiger van smaak en past perfect bij dit gerecht.

Wijntip:

Gestoofde kalfswang

Een mooi gerecht verdient een mooie wijn. Een stevige Barolo zou prima kunnen, net als een mooie Rioja. Helemaal in hun element zijn de betere Bourgognes, zoals een Vosne Romanée. Voor zoeter aangelegde mensen raad ik een Amarone aan.

 HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.