Recept van Yvonne - Pandoro - Italiaans kerstbrood

Een must in Italië - Gebak - 1 brood

Pandoro - Italiaans kerstbrood

Geen Italiaanse familie kan erbuiten tijdens de feestdagen: Panettone en pandoro. Het is niet gebruikelijk om ze zelf te maken, maar het wordt er wel des te lekkerder van! Bij deze het recept van een van deze twee kanjers van de Italiaanse kersttafel.

Ingrediënten

1 Bloem
1 Boter
1 Suiker
1 Biergist
4 Eieren
½ el. Citroenschil, geraspt
50 ml Room
5 gram Vanillesuiker
50 gram Poedersuiker

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Pandorovorm of:
Tulbandcakevorm
Rasp

Stap voor stap

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 190° C. Zeef 50 gram bloem en 5 gram suiker in een kom. Voeg de fijngemaakte gist eraan toe. Doe er dan een eidooier bij. Kneed stevig door elkaar en voeg geleidelijk 1 el warm water toe. Bedek de kom met een doek en laat 2 uur rijzen op een niet te koude plek.

Zeef nu de volgende 80 gram meel bij in de kom. Maak 15 gram boter zacht en voeg deze erbij. Doe er 1 eidooiers en 45 gram suiker bij en kneed weer goed door elkaar. Bedek de kom met een doek en laat weer 2 uur rijzen.

Voeg de rest van de bloem, de rest van de zachte boter en van de suiker, 1 dooier en 1 heel ei toe. Kneed langdurig. Bedek de kom opnieuw met een doek en laat weer 2 uur rijzen.

Kneed het deeg opnieuw en spatel er voorzichtig de room doorheen, samen met de vanillesuiker en de citroenrasp. Blijf kneden tot een luchtig mengsel ontstaat.

Bereiding:

Maak van het deeg een bal en vul daarmee een beboterde pandorovorm. Laat het deeg in de vorm rijzen tot het aan de rand komt. Zet de vorm in de oven en bak 20 minuten. Breng de temperatuur vervolgens omlaag naar 160° C en bak nog eens 20 minuten.

Haal de pandoro uit de vorm en laat hem afkoelen. Klaar!

Serveertip:

Pandoro - Italiaans kerstbrood

Pandoro is het lekkerst als hij een dag of twee gerust heeft. Voor het opdienen behoort hij in een plastic zak te worden gedaan met de poedersuiker. Hou de zak bovenaan dicht en laat de pandoro "dansen" in de zak om hem egaal te bedekken met poedersuiker. Snij hem overlangs in parten en serveer, eventueel met heerlijke crème Anglaise (klik voor recept).

 HulstDit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant