Recept van Yvonne - Hutspot met klapstuk

Het Leidens Ontzet herdacht - Hoofdgerecht - 4 personen

Hutspot met klapstuk

Op de afbeelding een historische herinnering in het Leidse Stedelijk Museum De Lakenhal aan het Leidens ontzet.

Hutspot is een gerecht met heel wat historie. In de nacht van 2 op 3 oktober 1574, toen de storm naar het zuiden keerde en het water uit de doorgestoken dijken naar het belegerde Leiden blies, kwam het waterpeil zo hoog dat de Spaanse belegeringstroepen vluchtten. Volgens de overlevering vond een kleine weesjongen in het verlaten legerkamp een ketel met hutspot. Elk jaar op 3 oktober wordt dit moment gevierd met hutspot, een stamppot van wortelen, uien en aardappelen, en klapstuk. Wat de wees écht vond is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk een brij van pastinaken: de aardappel, ontdekt in Amerika, wordt in Nederland pas veel later, in 1727, als voedsel erkend. De wortel, afkomstig uit Afghanistan, is waarschijnlijk ook pas ná het Leidens ontzet geïntroduceerd in West-Europa. Maar het is een prachtig verhaal...

Ingrediënten

800 gram
per 1000g
€ 9,45
1 kilo Winterpeen
1,5 kilo Vastkokende aardappel
750 gram Uien
naar behoeven Boter
naar behoeven Zout en peper uit de molen

Voor de liefhebbers:

. Vleesjus

Eventueel voor een passend voorafje:

. Zoute haring
. Wittebrood
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Stamper
Faitout 2

Stap voor stap

Bereiding

Hutspot met klapstuk

Klapstuk in ruim water met peper en zout in circa 3 à 4 uur heel zachtjes gaar koken. Ongeveer 20 minuten voor het einde de aardappelen schillen en in een pan opzetten met een gedeelte van de bouillon (het kookvocht) van het klapstuk. De wortelen en de uien in grove stukjes snijden. Dit bij de rest van de bouillon met het klapstuk doen en koken tot het gaar is.

 

Hutspot met klapstuk

Klapstuk uit de bouillon halen, kookvocht afgieten en even bewaren. 

Hutspot met klapstuk

De andere ingrediënten met een stamper tot  hutspot stampen. Als het te droog wordt - even wat kookvocht toevoegen. Afmaken met een klontje boter, zout en peper. Klaar!

Serveertip

Hutspot met klapstuk

Dien de hutspot op in een grote pot met een houten lepel en doe hetzelfde met het klapstuk nadat u dit in flinke brokken heeft gesneden. Klapstuk is van oudsher gekookt. Dit brengt met zich mee dat u geen jus heeft. Mochten uw tafelgenoten daar toch behoefte aan hebben, zorg dan voor wat jus apart. Als u helemaal in de stijl van het Leidens Ontzet wilt blijven, geef dan als voorafje haring en wittebrood, het voedsel dat de volgende ochtend door de bevrijders van Leiden werd aangevoerd om de nog steeds hongerige en doodzieke bevolking van Leiden te redden.

Wijntip

Hutspot met klapstuk

De wijn? Een jonge klare kan natuurlijk ook! Maar zou het geen mooie geste zijn om een lichte Spaanse wijn uit te kiezen....?