Recept van Yvonne - Ouderwets oud-Hollands slaatje

Ook wel: huzarensalade - Hoofdgerecht - 8 personen

Ouderwets oud-Hollands slaatje

Slaatje
Wie kent het niet? Een oer-Hollands gerecht, dat bij tijd en wijle op iedere tafel verschijnt. Zó ingeburgerd dat iedere familie wel zijn eigen recept heeft. Sommigen doen er appel bij in, anderen zelfs ananas. Wat nou eigenlijk het basisrecept is, is een raadsel. De oorsprong van deze salade is duister. In onze contreien wordt het slaatje vaak "huzarensalade" genoemd. De naam zou te maken hebben met de huzaren, van oorsprong Hongaarse ruiters, die in de Keizerlijke Oostenrijkse legers ten strijde trokken tegen de Turken. Huzaren werden vooral ingezet om vijandelijk gebied te verkennen. Eenmaal tussen de vijand moesten ze onopgemerkt zien te blijven. Vuur maken om te koken was daarom onmogelijk. Daarom namen de huzaren vooraf bereid voedsel mee. Door dit voedsel te mengen ontstond een koude salade, die werd al snel ‘huzarensalade’ werd genoemd.

In andere taalgebieden staat de salade echter ook wel als Russische salade bekend. De Fransen noemen het "salade Russe", de Italianen "insalata Russa". Alleen de russen kennen die benaming weer niet: zij prefereren de naam "Stolichnyj Salat" (Russ. столичный салат - Hoofdstedelijke salade) of Salade Olivier (Russ. Салат Оливье), een haast verplicht gerecht op Nieuwjaarsavond, genaamd naar de vermoedelijke "uitvinder", Lucien Olivier, eigenaar van het Franse restaurant "Hermitage" in de 60-er jaren van de 19e eeuw in Moskou.
Puristen zullen u vertellen dat al deze salades van elkaar verschillen; in de één zit wel vlees en geen ei, in de andere is het andersom; soms met mayonaise, soms met een vinaigrette. In werkelijkheid zijn de individuele recepten inmiddels zo verbasterd dat alle varianten onder alle namen voorkomen.
In de Nederlandse keuken is het slaatje vaak een samengesteld gerecht, waarbij de huzarensalade het hoofdbestanddeel is. De bijgerechten spelen echter een belangrijke rol en kunnen sterk variëren. De fantasie kent hierbij nauwelijks grenzen.

Voor elk wat wils: 
Slaatjes worden met van alles en nog wat opgemaakt. Wij hebben gekozen voor een leuke samenstelling van rauwkost en feestelijke bijgerechtjes. Door in de ingrediëntenlijst op de desbetreffende link te klikken komt u bij de recepten daarvan. U kunt natuurlijk nog veel meer gerechtjes bedenken: veel mensen vinden krab erg lekker op een slaatje, of tonijn uit blik, of haring, salade van rode bietjes, sardientjes, enfin, u kunt er alle kanten mee op. Op de afbeelding ziet u gerookte zalm, jonge mais en palmhart. Ook heerlijk.

.

Parmentier snijdenParmentier snijden

 

Ingrediënten

2 stuk(s)
per 200g
€ 2,70
. Of:
2 stuk(s)
per 200g
€ 3,40
. Of:
400 gram
per 1600g
€ 24,85
2 stuk(s)
€ 6,10
600 gram Vastkokende aardappel
6 Middelgrote augurken
½ Kleine ui
50 gram Doperwtjes, uitgelekt
50 gram Waspeen
naar smaak Azijn
naar smaak Mayonaise
1 stuk(s)
€ 1,30
. Of:
naar smaak Zout en witte peper
naar behoeven Boter
1 Kropsla

Voor de gevulde tomaten:

8 Klik hier voor recept

Voor de aspergerolletjes:

8 Klik hier voor recept

Voor de gevulde eieren:

8 Klik hier voor recept

Voor de pumpernickel:

8 Klik hier voor recept

Voor de knolselderijsalade:

8 Klik hier voor recept

Voor de wortelsalade:

8 Klik hier voor recept
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Spatel
Braadpan
Koksmes

Stap voor stap

De basissalade

We beginnen met het maken van de basis. Deze kunt u het beste een dag van tevoren maken, dat komt de smaak ten goede. In de ingrediëntenlijst ziet u wat u nodig heeft.

Voorbereiding: 
Kook de aardappels tot beetgaar. Niet te gaar laten worden, de salade is het lekkerste als er een mooie structuur in zit. Kruid het vlees met onze vleeskruidenmix op zout en peper: wees iets royaler dan u normaal doet. Braad het vlees even snel aan in wat boter, voeg een scheut water toe en laat sudderen op een zacht vuurtje tot het gaar is. Laat afkoelen en snij vervolgens parmentier (in zeer kleine blokjes, ongeveer 1x1x1cm). Versnipper de ui zo fijn mogelijk. Snij de augurken ook parmentier. Maak de wortel schoon en kook deze beetgaar. Snij ook deze parmentier. Laat alles goed afkoelen. Maak een flinke hoeveelheid mayonaise. Klik hier voor het recept.

Bereiding: 
Vermeng de ingrediënten voorzichtig met een spatel in een ruime kom. Voeg zout en peper naar smaak toe. Wees voorzichtig met het zout: u moet nog mayonaise toevoegen, die op zichzelf ook al zout bevat. Voeg nu, lepel voor lepel, de mayonaise toe tot een smeuïge salade onstaat. Wees niet te royaal, het moet geen pap worden met een overheersende mayonaisesmaak. Blijf ook voorzichtig met het vermengen, al te hard roeren levert puree op en dat is jammer van de structuur. Proef de salade en voeg indien nodig iets zout en peper toe. Voor een extra zuurtje kunt u wat azijn toevoegen. De smaak van de ingrediënten is op dit moment nog niet mooi gelieerd. Door de salade een nacht in de koelkast te bewaren laat u alle smaken goed door elkaar heentrekken.

 

 

De overige bestanddelen

Maak uw garnituur klaar (zie de afzonderlijke recepten in de ingrediëntenlijst) en ga over tot het opmaken van uw salade.

Opmaak

Maak een schaal op door de randen te bedekken met blaadjes sla. Leg de salade in het midden van de schaal. Maak wat mayonaise aan met water en bestrijk hiermee met behulp van een spatel de salade. Breng nu alle bijgerechten aan. Klaar!

 HulstDit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner.
Oud en NieuwIets voor Oudejaar?