Recept van Yvonne - Hot cross buns

Een Engelse traditie op Goede Vrijdag - Brood & banket - 8-10 broodjes

Hot cross buns

Hot cross buns, ronde broodjes gemaakt van een rijk gistdeeg, worden in Engeland traditioneel gegeten op Goede Vrijdag. Ze zijn versierd met een kruis, ingesneden in het deeg of samengesteld uit losse stroken daarvan. ook komt de variant voor met een kruis van glazuur. Het teken van het kruis is van oude oorsprong en houdt verband met het ritueel offeren van brood, een gewoonte die ontstond doordat in de oudheid langzamerhand het offeren van bloed steeds minder acceptabel werd ondervonden. De Egyptenaren kenden kleine ronde cakejes, gemarkeerd met een gestileerde weergave van de horens van een os, die traditioneel werden geofferd aan de godin van de maan. De Grieken en Romeinen hadden soortgelijke praktijken en de Saksen aten broodjes gemarkeerd met een kruis ter ere van de godin van het licht, Eostre, wiens naam we nu nog terugvinden in het Engelse woord voor Pasen, Easter. Het gebruik van de hot cross buns zoals ze we nu kennen is terug te leiden tot de Tudors, gedurende het bewind waarvan "zoete broodjes alleen op Goede Vrijdag, Kerstmis en begrafenissen" verkocht mochten worden. In de literatuur vonden we ze voor het eerst in Poor Robin's Almanack (1733): 'Good Friday comes this month, the old woman runs, with one or two a penny hot cross buns' .

Ingrediënten

575 gram Bloem
175 gram Boter
150 ml Melk
6 Kippenei
150 ml Water
75 gram Suiker
7 gram Gedroogde gist
150 gram Rozijnen
2 Sliertjes sinaasappelschil
50 gram Sukade
2 tl.max Zout
5 gram Vanillesuiker
2 tl. Kaneelpoeder
. Voor de glans:
50 gram Suiker
50 ml Water
. Voor de kruisen:
125 gram Poedersuiker
1,5 tl. Melk

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Zesteur (citroentrekker) .
Penseel .
Spuitzak .
Oven .

Stap voor stap

Voorbereiding

Hot cross buns

Doe de bloem, het zout, de suiker en de gist in een kom. Vermeng water en melk en voeg genoeg van dit mengsel toe om een kneedbaar deeg te verkrijgen. Haal het deeg uit de kom en leg het op een met meel bestoven werkbank. Kneed het deeg 5 minuten. Leg het daarna terug in de kom en laat het 1 uur rijzen. Voeg de rozijnen, de sukade, de kaneel, de sinaasappelschil (zest) toe en kneed nogmaals goed door. Laat weer 1 uur rijzen. Leg een laag bakpapier op een oven. Maak van het deeg ballen van rond de 75 g. Leg deze op de bakplaat en laat ze nogmaals 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 200°C.
Maak een glazuur met poedersuiker en melk en doe dit in een garneerspuit of spuitzak met kleine ronde opening.

Bereiding

Bak de buns in 25 minuten gaar en goudbruin. Vermeng voor de glans het water en de suiker en strijk dit met een kwast over de buns.

Garnering

Spuit een kruis glazuur over de buns. Het kruis kunt u ook maken met deeg en meebakken (zie foto). Serveer warm.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

paasbrunch Dit recept is leuk voor uw paasbrunch