Recept van Yvonne - Hefezopf mit Buttermilch

Duits paasbrood - 1 brood

Hefezopf mit Buttermilch

De Zopf, ofwel vlecht, is een gebaksoort die veel voorkomt bij - al dan niet religieuze - feesten in het Germaanse gebied. De traditie zou zijn ontstaan uit het heidense gebruik waarbij weduwen tijdens de begrafenis van hun mannen werden geofferd en mee werden begraven. Later werden ze gespaard maar sneden ze hun haarvlecht af, die als symbool van hun eeuwige trouw bij in het graf van de gestorven echtgenoot werd gelegd. Nog later werd dit een gevlochten brood. De Katholieke kerk maakte haar profijt met het heidense gebruik en "vervlocht" het met het verhaal van de Passie van Christus.

Voorbereiding:

  • Oven voorverwarmen op 180° C.
  • Doe het meel in een brede kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Brokkel daar de gist bij in.
  • Verwarm de karnemelk tot lauwwarm, doe er wat suiker bij en voeg dit bij het meel.
  • Even door elkaar kneden en 30 minuten laten rijzen.
  • Boter, de rest van de suiker, de vanillesuiker, het zout, de rozijnen en de citroenzest toevoegen.
  • Goed kneden tot het deeg van de kom loslaat.
  • Een uur afgedekt met een doek laten rijzen.
  • Stort het deeg op een met bloem bestoven werkbank.
  • Kort en bondig doorkneden. In drie gelijke delen kneden en een vlecht van maken.
  • De vlecht insmeren met de room en op een met bakpapier bedekte plaat in de oven plaatsen.

Bereiding:

Bak de Hefezopf op 180° C in de oven gedurende 25 minuten gaar en goudbruin.

Serveertip:

Hefezopf wordt nog wel eens versierd met - hoe kan het anders - geverfde eieren.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

paasbrunch Dit recept is leuk voor uw paasbrunch

 

Ingrediënten

500 gram Bloem
300 ml Boerenkarnemelk
6 Eieren
75 gram Zachte boter
70 gram Suiker
40 gram Verse gist
50 gram Rozijnen
50 gram Sukade
5 gram Vanillesuiker
1 tl. Zout
1 tl. Getrokken citroenschil (zest)

Voor de glans:

2 el. Room

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Zesteur (citroentrekker)