Recept van Mats - Gnocchi met crème van guanciale en radicchio
Gnocchi di patate alla crema di guanciale e radicchio - Pastagerecht - 4 personen

Gnocchi zijn heerlijke Italiaanse deegkussentjes van aardappel, griesmeel (alla Romana) of maismeel. Ze zijn verwant aan de Duitse Knödel. Erg leuk om zelf thuis te maken, maar ook kant-en-klaar te koop in de betere winkels. De meest gebruikelijke saus over de gnocchi is toch wel sugo. Zie onder de receptentab hoe dat in zijn werk gaat. Andere sausen zijn voor de gevorderde italiëganger, die eens wat anders wil proberen. Precies daarvoor leent zich dit recept uitstekend.
Ingrediënten
1 stuk(s) |
Gnocchi di patate
|
||
100 ml | Room | ||
una noce (1 klontje) | Boter | ||
150 gram | Radicchio | ||
1 | Sjalot | ||
naar smaak | Zout & Peper |
Stap voor stap
Stap 1

Snipper de sjalot en glaceer deze in boter tot hij glazig begint te worden.
Stap 2

Snij de radicchio doormidden en
Stap 3

snij er fijne reepjes van.
Stap 4

Snij een redelijk dikke plak guanciale af en snij deze vervolgens in heel fijne plakjes over de korte zijde.
Stap 5

Voeg de guanciale toe aan de sjalot en
Stap 6

laat het vet uitzweten op een matig vuurtje.
Stap 7

Voeg nu de radicchio toe en stoof deze op een zacht vuurtje gaar.
Stap 8

Voeg indien nodig af en toe een slok water toe om het geheel smeuïg te houden.
Stap 9

Voeg, als de radicchio gaar is, de room toe en
Stap 10

laat deze iets inkoken zodat een mooie saus ontstaat.
Stap 11
Kook de gnocchi volgens voorschrift . Giet ze af en doe ze op diepe borden. Giet de saus erover en serveer.
Wijntip

Dit gerecht geeft een vrij pittige, vettige smaak van de room en de guanciale, en een iets naar het bittere nijgende van de radicchio. Als u voor wit gaat, dan een witte met een stevige uitspraak maar wel fris, zoals een Sauvignon Blanc. Wilt u rood, dan een lijvige, een Barolo, een Barbera d'Asti. Even een zoetje achterin de mond kan ook nog, met een mooie Amarone.