Recept van Erik - Gevulde kalfsborst

Een hele kalfsborst, gevuld met een lekkere farce, uit de oven - Hoofdgerecht - 8-10 personen

Gevulde kalfsborst

Een hele kalfsborst zelf klaarmaken. Top! Beetje werk maar minstens zo leuk als het bakken van een cake of een taart. Dus: schort voor en aan de slag!

Ingrediënten

1 stuk(s)
per 1600g
€ 22,85
1 kilo
per 500g
€ 5,80
125 gram Droge duxelles (gehakte paddestoelen)
125 gram Boter
3 Flinke uien
1 Gehakte peterselie
1 Gehakte dragon
1 Ei
naar smaak Zout & peper uit de molen
paar el. Bloem
3-4 el. Kalfsond (klik voor recept)
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Oven
Braadslee
Braadpan

Stap voor stap

Voorbereiding:

Gevulde kalfsborst
  • Leg het vlees minstens twee uur van tevoren uit de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 145°C. 
  • Snij het vlees halverwege de hoogte met een lang, dun mes in (zodat er een soort zak ontstaat). Maak geen opening aan de achterzijde.

Gevulde kalfsborst

Stoof de in halve ringen gesneden uien in boter tot ze goed gaar zijn.

Gevulde kalfsborst

Lieer de uien met iets bloem. Hak ze daarna heel fijn.

Gevulde kalfsborst

Doe de gehakte uien, de duxelles, het ei en de kruiden in een kom.

Gevulde kalfsborst

Voeg het gehakt toe, breng op smaak met zout en peper en vermeng goed.

Gevulde kalfsborst

Vul de "zak" met de farce.

Gevulde kalfsborst

Naai de voorkant dicht met rolladetouw, met behulp van een piqueernaald (ook wel pikeernaald).

 Kalfsborst dichtnaaien

Gevulde kalfsborst

Bind de kalfsonderrib op als een rollade, zoals in deze instructie

Bereiding:

Gevulde kalfsborst
  • Braad de rollade even aan op hoog vuur in een brede braadpan met de rest van de boter
  • Leg de rollade in een braadslee en plaats in de oven
  • Braiseer (langzaam braden) de kalfsborst op 145° C in 4 uur gaar in de oven met de braadboter uit de pan. Giet het braadvocht telkens weer (elke 10 minuten) over het vlees (arroseren).
  • Zeef het bakvocht en deglaceer het met wat kalfsfond voor een heerlijke jus.

Serveertip:

Gevulde kalfsborst

Snij de gevulde kalfsborst aan tafel in vrij dikke plakken en serveer met de jus. Klaar!

Wijntip:

Gevulde kalfsborst

Een mooie rode uit de Rhône (Crozes-Hermitage, Côte Rôtie) of een rode (Macon, Saint Joseph) of witte (Meursault, Gaillac) uit de Bourgogne.

 HulstDit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner.

paasbrunch Dit recept is leuk voor uw paasbrunch