Recept van Erik - Gesauteerde kalfszwezerik

Ris de veau à la poêle - Hoofdgerecht - 4 personen

Gesauteerde kalfszwezerik

Kalfszwezerik heeft een hele milde smaak. De smaak kan echter bij een al te grote portie een beetje tegen gaan zitten. Meestal zien we daarom de zwezerik als voorgerechtje of als begeleiding bij ander vlees, bij asperges of zelfs bij vis. Dit recept laat u zien hoe u de zwezerik kunt klaarmaken. U kunt zelf beslissen of u hem alleen laat optreden of in combinatie met andere dingen. Dit recept heeft meegedaan aan het populaire culinaire programma "Komen Eten" van SBS6. Sterker nog: De kok die het had gemaakt heeft de uitzending ermee gewonnen. Dus, snel aan de slag!

Voorbereiding:

  • Voordat de zwezerik gegeten kan worden, moet deze gepeld worden: lees hier hoe.
  • Snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm. Wrijf ze in met wat peper en zout (niet overdrijven) en wentel ze in de bloem.

Bereiding:

  • Verhit de geklaarde boter in een koekenpan en bak de zwezerik om en om goudbruin.
  • Haal de zwezerik uit de pan.
  • Blus af met kalfsfond.
  • Voeg de azijn en de honing toe en reduceer (laat indampen) tot de helft.
  • Voeg nu al roerende kleine stukjes boter aan de saus toe totdat een mooi egaal geheel verkregen is. Breng op smaak met peper en zout.

Serveertip:
Serveer de zwezerik met een klein beetje van de saus, het spek en leg eventueel een klein beetje van de kruiden op het bord. Als garnituur adviseren wij een in de schil bereide nieuwe aardappel.

Wijntip: 
Zwezerik verdient een grote witte wijn. Puligny Montrachet bijvoorbeeld. Of, als u houdt van experimenteren: Een zoete wijn kan ook, zoals een Rietvallei Red Muscatel, of een Sauternes, of een Beaume de Venise.

Ingrediënten

Verdelen in 4 porties
per 1000g
€ 59,05
. Klik voor advies
100-150 gram Boter (ijskoud)
4 el. Bloem
50 ml Geklaarde boter (klik voor advies)
4 Winterpenen
2 el. Frambozenazijn
1 tl. Honing
150 ml Kalfsfond (klik voor recept)
naar smaak Zout & peper
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Koekenpan