Recept van Mats - Gehaktbrood, gevuld met spinazie en gekookt ei

Meat loaf, leuk met Pasen! - Hoofdgerecht - 4-6 personen

Gehaktbrood, gevuld met spinazie en gekookt ei

Een lekker gerechtje waar de hobbykok zich eens mee kan uitleven. De Amerikanen noemen het meat loaf. Ze zijn er dol op. Wij vinden het vaak wat teveel werk, vergeleken bij gehaktballen. En toch valt dat reuze mee. Op een feestelijke dag is het sowieso een aanrader, want het presenteert fantastisch (zie afbeelding). Vanwege het ei een aanrader voor Pasen!

U kunt dit gehaktbrood maken van allerlei soorten gehakt. In de Nederlandse keuken wordt het meest gekozen voor half-om-half maar dat is geen must. 100% varkensgehakt zal wat vetter uitvallen, lamsgehakt ook. Rundergehakt kan in pure vorm weer wat droger uitvallen. Kipgehakt zou ook kunnen, maar ik raad het af. Te "vluchtig" van structuur en te subtiel van smaak.

 

 

 

Mats eet smakleijk

Ingrediënten

Maak uw keuze:

2 stuk(s)
per 500g
€ 3,25
2 stuk(s)
per 500g
€ 3,35
2 stuk(s)
per 500g
€ 4,05
2 stuk(s)
per 500g
€ 5,55
1 stuk(s)
per 1000g
€ 14,75
2 stuk(s)
per 500g
€ 6,00

En verder:

1 stuk(s)
€ 1,25
400 gram (3 sneetjes) Broodkruim
400 gram Verse spinazie
6 Eieren
100 ml Melk
naar behoeven Boter

Handig:

1 stuk(s)
€ 19,95
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Huishoudfolie
Deegroller
Cocotte
Zeef
Pollepel

Stap voor stap

Voorbereiding

Gehaktbrood, gevuld met spinazie en gekookt ei

Was de spinazie, laat uitlekken en kook in aanhangend vocht gaar. Kook de eieren 8 minuten, laat ze "schrikken" onder koud water en pel ze. Week het broodkruim in de melk, voeg 2 eieren toe, daarna het gehakt. Kruid met onze meerdanvlees.nl kruidenmix of peper en zout en meng goed door elkaar. Leg een vel huishoudfolie op de werkplank en rol het gehakt hier in een rechthoek op uit met een deegroller.

Vervolgens:

Gehaktbrood, gevuld met spinazie en gekookt ei

Laat de gekookte spinazie zo goed mogelijk uitlekken in een zeef en pers het laatste vocht eruit met een houten lepel. Leg de spinazie op het gehakt en laat de randen vrij.

Gehaktbrood, gevuld met spinazie en gekookt ei

Leg de gekookte eieren in een rijtje op de spinazie

Gehaktbrood, gevuld met spinazie en gekookt ei

Rol het gehaktbrood met behulp van de huishoudfolie mooi strak op.

Gehaktbrood, gevuld met spinazie en gekookt ei

Verwijder de folie. Maak voldoende boter heet in een cocotte en leg het gehaktbrood er voorzichtig in. Braad rondom aan.

Gehaktbrood, gevuld met spinazie en gekookt ei

Gaar het gehaktbrood (kerntemperatuur 60° C) in ongeveer 40 minuten. Klaar!

Serveertip

Gehaktbrood, gevuld met spinazie en gekookt ei

Snijd dikke plakken, zodat u in iedere plak een ei ziet op de maximale breedte. Als garnituur kunt u eventueel nog wat spinazie geven, samen met een gekookte krielaardappel.

Wijntip

Gehaktbrood, gevuld met spinazie en gekookt ei

Spinazie bevat nogal wat ijzer. IJzer doet het niet met alle rode wijnen even goed. Wij raden daarom een fruitige witte wijn aan met een stevige body en wat hout. Een Montrachet bijvoorbeeld.