Recept van Erik - Gebakken zeewolffilet met pastinaaktagliatelle

Recept met een ster - Hoofdgerecht - 4 personen

Gebakken zeewolffilet met pastinaaktagliatelle

Pastinaak
Het was tot voor kort zo'n "vergeten groente": de pastinaak (Pastinaca sativa -ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd). Oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied maar al in de Middeleeuwen zeer populair in West-Europa. Later verdrongen, hoofdzakelijk door de aardappel, die in de 18e eeuw zijn intrede deed. Inmiddels volop terug, en terecht - pastinaak is heerlijk en....ontzettend geduldig: veel vaardigheid hebt u er net bij nodig.

Feestelijk recept
U kunt dit serveren als hoofdgerecht en als voorgerecht. In beide gevallen heeft u een prachtig gerecht op tafel. Hou rekening met de porties. Voor een voorgerecht is 100 gram vis per persoon afdoende. Voor een hoofdgerecht kunt u beter iets zwaardere stukken kiezen.

Ingrediënten

4 stuk(s)
per 100g
€ 3,70
1 Gehakte sjalot
2 el. Olijfolie
1 Boter
1 Gember fijngehakt, 1 cm3
1 Meel
1 Limoen (lime)
1 Maanzaad
3 kleine Pastinaak
naar behoeven Rosé (wijn)
paar toefjes Koriander
1 el. Crème fraîche
naar smaak Zout en witte peper
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Dunschiller

Stap voor stap

Pastinaak schillen

  • Was de pastinaken en schil ze met de dunschiller. Ga daarna door met "schillen" zodat flinterdunne reepjes, tagliatelle als het ware,  ontstaan. Als het hart van de pastinaak te zacht is daarvoor, gebruik dat gedeelte dan niet. 
  • Kruid de zeewolffilets met peper en zout.

Stoven en bakken

  • Laat de pastinaaktagliatelle zachtjes gaarstoven in een klein beetje boter. Blus af met wat wijn en laat telkens indampen. Voeg een minuut of 5 vóór het serveren de crème fraîche toe voor een smeuïg geheel. 
  • Kruid de zeewolffilets met peper en zout en haal ze heel even door de bloem. Doe de olijfolie in een koekenpan, laat daarin de sjalot en de gember glazig worden. Zeef de gember en sjalot uit de olie en bak vervolgens de zeewolffilet snel gaar en iets krokant aan de buitenkant. Dit duurt ongeveer 1,5 minuut per kant, mits u de vis eerst op kamertemperatuur hebt laten komen.

Serveertip

Gebakken zeewolffilet met pastinaaktagliatelle
  • Neem de filets uit de pan.  Leg deze op het centrum van het bord en overgiet ze met een scheutje verse olijfolie. Leg de stukje gember en sjalot op de filets en bedruppel ze met 12 druppels limoen (of citroen) per filet.  Garneer af met een toefje koriander.
  • Schep een halve tl.  maanzaad door de pastinaaktagliatelle en schep deze een paar keer om. Leg vervolgens de pastinaaktagliatelle op het bord. Klaar!

Wijntip

Gebakken zeewolffilet met pastinaaktagliatelle

Een niet te strakke, iets fruitige maar ook weer niet te zoete, witte wijn. Een Custoza uit het gebied rond het Gardameer past perfect.