Recept van Mats - Eenpersoons beenhammetje met stamppot zuurkool en sauce 'Grand Bouquet'

Stevige maaltijd met stijl - Hoofdgerecht - 4 personen

Eenpersoons beenhammetje met stamppot zuurkool en sauce 'Grand Bouquet'

Een heerlijke 'made in Holland"-stamppot met een lekkere twist - een beenhammetje van meerdanvlees.nl in een zalige, smeuïge, zelfgemaakte saus. Geloof ons - zo'n gerecht misstaat zelfs niet op Kerst!

Ingrediënten

1 kg Stamppot zuurkool met rookworst, spek en Casseler rib
1 Bouquet garni
. Voor de saus:
1 venkel
200 ml Echte runderbouillon van soepvlees en runderbotten
2 winterpenen
1 stengel bleekselderij
100 ml rode wijn
2 el. tomatenketchup
naar behoeven boter
naar smaak zout & peper

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Cocotte .
Garneerring .
Staafmixer .

Stap voor stap

Voor de stamppot:

U kunt zich strikt houden aan het recept dat hier vermeld is. Leuker is echter om de aardappelen en zuurkool apart te houden. Snij daarvoor de aardappelen niet in stukken maar in schijven, en snijd de zuurkoolspek in minuscule dobbelsteentjes door de zuurkool heen. Volg verder wel de aanwijzingen in het bovengenoemde recept.

 

Voor de saus:

Snij de groenten in grove stukken, zet ze aan in een cocotte met flink wat boter, en blus ze af met de rode wijn en de bouillon. Voeg het bouquet garni toe.  Matig de warmtebron en laat stoven tot alle groenten gaar zijn. Verwijder het bouquet garni en laat indampen tot het meeste overtollige vocht weg is. Pureer met een staafmixer.

Voor de beenhammetjes:

Eenpersoons beenhammetje met stamppot zuurkool en sauce 'Grand Bouquet'

Zodra de saus klaar is kunt u de beenhammetjes erin warm laten worden op 90 graden (ongeveer 30 minuten).

Serveertip:

Bouw met behulp van een garneerring een taartje van stampot zuurkool of,  laagje voor laagje, zuurkool en aardappelschijven. Leg helemaal bovenop het beenhammetje. Garneer af met wat saus. Klaar!

Wijntip:

Een stevige, fruitige witte wijn.