Recept van Yvonne - Eendenfilet met mango en zoete aardappel

Boordevol smaakbeleving! - Hoofdgerecht - 4 personen

Eendenfilet met mango en zoete aardappel

Niks mooier op een chique diner dan een eendenborstje. Heerlijk! Tamme eend is erg sappig van smaak en makkelijk te verwerken. Iedereen kan het! De huid van de eend is zo vet dat u tijdens de bereiding eigenlijk geen boter of olie nodig heeft.

De combinatie van eend en tropisch fruit is een oude bekende van menig culinair expert: dat nét even dat zuurtje tegen een zoete achtergrond, onderstreept door een mooie ronde, vette omgeving, is gewoon een perfecte smaakbeleving. Echt iets om te proberen!

Maak de porties niet te groot - een volwassene kan makkelijk een hele eendenborst van 200 gram op, maar waarom? Dit is het hoofdgerecht, het zogenaamde pièce de résistance. De avond is echter lang, er staat nog meer op het programma...

Eet smakelijk!

Ingrediënten

2 stuk(s)
per 400g
€ 9,75
. Of:
1 stuk(s)
per 700g
€ 17,00
. Of:
2 stuk(s)
per 400g
€ 9,85

En verder:

100 gram in reepjes
per 1500g
€ 16,80
1 stuk(s)
€ 1,25
2 Mango
2-3 el. Ketjap manis
3 Zoete aardappel
1 blaadje Laurier
naar smaak Zout en peper uit de molen
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Koekenpan 2
Garneerring

Stap voor stap

Eendenfilet met mango en zoete aardappel

Stap 1:
Schil de zoete aardappel.

Eendenfilet met mango en zoete aardappel

Stap 2:
Schil de rijpe mango's.

Eendenfilet met mango en zoete aardappel

Stap 3:
Snij daar twee dikke plakken vanaf.

Eendenfilet met mango en zoete aardappel

Stap 4:
Verdeel deze in partjes
.

Eendenfilet met mango en zoete aardappel

Stap 5:
Kook de zoete aardappel gaar in +/- 20 minuten in zout water.

Eendenfilet met mango en zoete aardappel

Stap 6:
Droog de eendenborst met keukenpapier en snij haar in blokjes.

Eendenfilet met mango en zoete aardappel

Stap 7:
Vergeet het laurierblaadje niet.

Eendenfilet met mango en zoete aardappel

Stap 8:
Kruid de blokjes eendenborst met onze kruidenmix of eventueel met peper en zout en leg ze op de velkant in een gloeiend hete koekenpan met dikke bodem, zonder vet. Het vet van de eend zelf komt nu los. Hiermee heeft u voldoende bakvet om uw eend af te werken. Bak de blokjes 3-4 minuten en hutsel ze dan door elkaar. Blijf op hoog vuur nog zo'n 3 minuten bakken.

Eendenfilet met mango en zoete aardappel

Stap 9:
Sauteer ondertussen wat spekreepjes tot ze glazig worden

Eendenfilet met mango en zoete aardappel

Stap 10:
Wanneer de zoete aardappel gaar is snijden we deze in grove blokjes.

Eendenfilet met mango en zoete aardappel

Stap 11:
Voeg de laurier en de mango toe aan het vlees en stoof het geheel onder voorzichtig omscheppen, een minuut of 2. Voeg daarna de ketjap toe en schep nog eens goed door elkaar.

 

Eendenfilet met mango en zoete aardappel

Stap 12:
Schep de spekreepjes door de blokjes zoete aardappel

Serveertip

Eendenfilet met mango en zoete aardappel

Stort de zoete aardappel in een garneerring op het bord. Serveer met wat tuinkruiden (selderij, tijm en lavendel passen hier uitstekend bij).

Wijntip

Eendenfilet met mango en zoete aardappel

Een mooie zoete witte (dessert)wijn, een Beaume de Venice bijvoorbeeld, of een Sauternes. Een mooi Hongaarse Tokay kan ook.