Recept van Mats - Dikke lende met koolraap in mosterdcress en rösti

Smakelijk, thuis makkelijk te maken gerecht. - Hoofdgerecht - 4 personen

Dikke lende met koolraap in mosterdcress en rösti

Mats eet smakleijk

Ingrediënten

Maak een keuze:

4 stuk(s)
per 200g
€ 5,20
4 stuk(s)
per 200g
€ 7,45

En verder:

1 stuk(s)
€ 1,30
150 ml Béchamelsaus (klik voor recept)
1 Koolraap
50 ml Runderfond - fond de boeuf
50 ml Rode wijn
1 bakje of Mosterdcress
1 bakje Sterrekers
4 Middelgrote aardappelen
100 gram Geklaarde boter (klik voor uitleg)
naar behoeven Zout en zwarte peper uit de molen
100-150 gram Roomboter (gekoeld)
1 Azijn
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Röstirasp
Koekenpan
Spatel
Kernthermometer
Zeef

Stap voor stap

Voorbereiding:

De recepten van de rösti variëren nogal: vaak doet men er kaas, spek en uien bij in. Als bijgerecht voor deze toch al complexe dis raden wij u aan het simpel te houden: schil de aardappelen en rasp ze met een Röstiraffel (of gewone grove rasp). 

Bereiding rösti

Smelt wat boter in een koekenpan. Breng de geraspte aardappel op smaak met zout en peper en doe deze toe in de koekenpan. Laat op zacht tot middelhoog vuur bakken met het deksel op de pan. Na verloop van tijd begint de aardappel te garen en kunt u, door met een platte spaan te drukken, van het geheel een samenhangende koek maken. Draai de koek een aantal malen om en blijf hem bakken (pas op voor aanbranden!) tot hij helemaal gaar is, met een krokant buitenlaagje aan beide kanten.

 

Bereiding vlees en saus

Dikke lende met koolraap in mosterdcress en rösti

Kruid het vlees met onze meerdanvlees.nl kruidenmix of met peper en zout. Laat boter zo heet mogelijk worden in een koekenpan met hoge rand. Om te voorkomen dat de boter gaat roken en verbrandt kunt u deze het beste eerst even klaren.  De baktijd hangt af van de snit (dikte) van het stuk. Een stuk van 800 gram zal ongeveer 6 minuten per zijde nodig hebben om rosé te worden. Een stuk van 200 gram ongeveer 200. Als u een kernthermometer heeft moet u rekenen op een kerntemperatuur van 55 C°. Draai de warmtebron uit en laat het vlees nog 3 minuten in de pan doorrijpen. Haal het daarna uit de pan en bewaar het op een warme plaats. Giet de boter zoveel mogelijk weg en zet de koekenpan weer op het vuur. Voeg runderfond en rode wijn toe. Roer hiermee de bakresten los en laat de vloeistof indampen tot minder dan een derde over is. Voeg nu klontjes ijskoude boter toe tot u een egale, gladde, smakelijke saus heeft. Breng op smaak met zout indien noodzakelijk. Zeef de saus voor het opdienen.

Bereiding koolraap en cress

Dikke lende met koolraap in mosterdcress en rösti

Snijd de koolraap in reepjes en blancheer deze tot beetgaar in water, wat zout en een scheutje azijn. Giet ze af en doe ze in een pan met wat boter. Voeg de bechamelsaus toe en breng op smaak met peper en zout. Vlak voor het serveren voegt u de mosterdcress toe. Sterrekers (tuinkers) kan ook. Hou een klein gedeelte van de cress achter voor de garnering van het vlees.

Serveertip

Dikke lende met koolraap in mosterdcress en rösti

Trancheer het vlees in mooie plakken en leg deze op de borden. Snij de rösti in parten en verdeel over de borden. Leg de koolraapstaafjes erbij. Garneer af met de overgebleven cress en de saus. Klaar!

Wijntip

Dikke lende met koolraap in mosterdcress en rösti

Een mooie volle rode wijn komt hierbij het best tot zijn recht.