Recept van Erik - Kalfstartaar-taartje met gekonfijte sjalot, broccoli en puree

Recept met een ster - Hoofdgerecht - 4

Kalfstartaar-taartje met gekonfijte sjalot, broccoli en puree

Benodigdheden voor
4 personen:

Ingrediënten:       Keukengerei:
800 gr. kalfsgehakt   Garneerring
650 gr. pureeaardappelen    
250 gr. broccoli    
8   sjalotten    
50 ml. rode wijn    
    melk    
    boter    
2 el. bruine basterdsuiker    
    knoflook    
    zout & peper uit de molen    

Voorbereiding:
Schil de sjalotten, braad ze even aan in 50 gr. boter tot ze nog net niet beginnen te kleuren. Voeg zout naar smaak en 2 eetlepels bruine basterdsuiker toe, roer even om en blus af met een flinke scheut rode wijn. Verlaag de warmtebron en laat voorzichtig stoven tot de sjalotten gaar zijn. Voeg af en toe wat water toe om droogstoven te voorkomen.

Schil de aardappels, kook ze en pureer ze met wat melk en boter. Breng op smaak met zout.

Kneed het gehakt en breng het op smaak met zout en peper uit de molen. Draai 4 gelijke ballen en plet deze tot een hamburger die iets groter is dan uw garneerring (het vlees krimpt nog een beetje tijdens het braden).

Haal de broccoli uit elkaar in kleine rozetjes en kook deze bijtgaar in zout water. Giet ze af, hak ze in grove stukken en hou deze warm.

 

Bereiding:
Haal de sjalotten uit hun saus en hou ze warm. Laat de saus indampen tot hij stroperig wordt. Bak de hamburgers in boter om en om. Kruid ze vlak voor het omdraaien met wat knoflook uit de pers. Doe de broccoli in een steelpan met wat boter en stoof eventjes aan.

Bouw een torentje met de garneerring: Eerst het kalfsgehakt, dan de broccoli, dan de puree. Serveer met 2 sjalotten per persoon en drapeer met wat saus van de sjalotten.

Wijntip:
Een jonge fruitige rode wijn of een volle rosé.  

Ingrediënten