Recept van Mats - Artisjok op zijn Frans

Een bende, maar gezellig! - Hoofdgerecht vegetarisch - 4 personen

Artisjok op zijn Frans

We eten ze in Nederland te weinig: Artisjokken. Da's jammer want ze zijn heerlijk en gezond. Dit is Franse methode. De Italianen eten een kleiner soort artisjok, vrijwel in zijn geheel. Klik hier voor het recept van artisjokken op z'n Romeins (carciofi alla romana)

Artisjok op de Franse manier is nou echt iets voor bij de buis: Gezellig naast elkaar op de bank, wijntje d'r bij, en pluizen maar... En je houdt er een enorme bende aan over, maar ja, dat is vaker met lekker eten. Denk maar aan oesters of kreeft, bijvoorbeeld. Misschien is dat het leuke er ook wel een beetje van.

Ingrediënten

4 grote Artisjok
70ml per persoon Vinaigrette

Stap voor stap

Kook de artisjokken

Zet een grote pan met ruim koud water op het vuur. Doe de artisjokken erbij. Zout hoeft niet. Als het water kookt, het vuur iets matiger en de artisjokken, afhankelijk van de maat, 2-3 uur koken. 

Wanneer zijn ze gaar?

Artisjok op zijn Frans

De artisjokken zijn gaar wanneer u met een vleesvork op satépen langs de steel omhoog met gemak door de bodem kunt prikken, tot diep in het hart van de artisjok. Haal de artisjokken uit de pan en laat ze goed uitlekken. 

Hoe worden ze gegeten?

Artisjok op zijn Frans

U kunt ze warm of koud eten. Serveer de artisjokken op een groot bord met en kommetje vinagrettesaus (klik hier voor het recept). U begint nu bij de buitenste blaadjes: trek ze van de artisjok of, dompel het onderste gedeelte in de dressing en schraap met uw voortanden het zachte vruchtvlees van het blaadje. Ga zo door tot u bij het hart van de artisjok belandt. Dit hart, dat bestaat uit draderig, een beetje stekelig soul, kunt u niet eten. 

Artisjok op zijn Frans

Verwijder het hart van de artisjokkenbodem met een lepel. De draadjes laten vanzelf los. Maak nu de bodem los van de steel en eet de bodem in stukjes op met wat dressing. Heerlijk. Kijk nu naar uw tafel. Die moet er ongeveer net zo uitzien als op de afbeelding bovenaan dit recept:)

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant