Recept van Yvonne - Coquilles St. Jacques met asperges

Een mooi recept voor het aspergeseizoen - Hoofdgerecht - 4 personen

Coquilles St. Jacques met asperges

Wat is het toch heerlijk als het aspergeseizoen er eindelijk aankomt. Eindelijk weer Hollandse asperges want zeg nou zelf - die dingen uit Israel en Zuid-Amerika, er is niks mis mee maar het gaat ook om dat idee dat je producten van Hollandse bodem et: goed voor het milieu, en ja, eerlijk is eerlijk: gewoon leuk, zo'n traditie. Het aspergeseizoen begint ineens en voor je het weet is het ook alweer voorbij. Dus geniet, zolang het kan!

Dit recept combineert een aantal van de lekkerste dingen uit de mensenkeuken - witte asperges, room en coquilles St. Jacques. Geloof me nou, het is d-r-a-m-a-t-i-s-c-h- lekker:)

Yvonne signatuur

Ingrediënten

20
per 1000g
€ 41,90
3 el. Visfumet (klik voor recept)
150 gram
per 1500g
€ 16,80
16 Asperges (liefst AA1)
paar toefjes Peterselie
200 ml. Room
scheutje Witte wijn
2 blaadjes Foelie
2 el. Suiker
naar behoeven Zout en peper uit de molen
naar behoeven Olijfolie
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Dunschiller
Grillplaat

Stap voor stap

Voorbereiding:

Coquilles St. Jacques met asperges

Schil de asperges.

Coquilles St. Jacques met asperges

Snij de achterkanten eraf en zorg dat alle harde schilletjes zijn verwijderd.

Bak de blokjes spek uit en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Bereiding:

Coquilles St. Jacques met asperges
  • Kook de asperges in water, foelie, suiker, een flinke scheut witte wijn en zout naar smaak. Het beste resultaat krijgt u door de asperges in koud water te leggen, aan de kook te brengen,  en na 5 minuten de warmtebron uit te zetten. Na een minuut of 15 zijn de asperges gaar.
  • Breng ondertussen de room met de visfumet aan de kook en laat deze indampen tot hij iets stroperig wordt. Breng eventueel op smaak met zout.
  • Smeer de coquilles in met wat olijfolie en grill ze op een grillplaat of bak ze in een gloeiend hete pan zonder toevoeging van vet. 2 minuten aan weerszijde is voldoende.

Serveertip:

Coquilles St. Jacques met asperges
  • Leg de asperges op de borden.
  • Dresseer de room er overheen,
  • voeg de spekjes toe en bestrooi met wat vers gehakte peterselie. Klaar!

Wijntip:

Coquilles St. Jacques met asperges

Mooie Elzassers zoals een Pinot Blanc of een Riesling passen goed. Een Chablis kan, een Grüner Veltliner misstaat ook niet.