Recept van Yvonne - Gekonfijte eend (confit de canard)

Gekonfijt met ganzenvet - Conserveren - 4 personen

Gekonfijte eend (confit de canard)

Klassieker kan het waarschijnlijk niet: echte confit de canard - in ganzenvet gesmoorde eend. Zalig, zalig, zalig. Misschien niet het allerlichtste eten dat we kennen, maar daar staat tegenover dat een klein beetje al meer dan genoeg is om hemelse voldoening te genieten. Confit de Canard is natuurlijk ook in potten te verkrijgen, maar u zou het echt eens zelf moeten maken - dan proeft u het verschil, dan kunt u erover meepraten, en dan weet u, de volgende keer dat u in de Périgord op vakantie bent, wat u mag verwachten als u deze dis bestelt in een restaurant.

Yvonne

Ingrediënten

Maak uw keuze:

1 stuk(s)
per 400g
€ 10,40
1 stuk(s)
per 400g
€ 10,30
1 stuk(s)
per 700g
€ 17,90

En verder:

4 Jeneverbessen
700 gram
€ 15,55
1 takje rozemarijn
1 takje tijm
naar behoeven grof zout & peper
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Cocotte
Koekenpan
Terrine

Stap voor stap

Voorbereiding

Wrijf de eendenpoten in met grof zout. Zet ze weg in een gesloten aardewerken terrine in de koelkast. Laat ze een nacht overstaan.

Laat het ganzenvet op zacht vuur langzaam smelten in een grote cocotte (braadpan). Een half glas water toevoegen, samen met de knoflook, de tijm, de rozemarijn en de jeneverbessen. Even omroeren. Nu de eend erbij. 2,5 uur zachtjes laten stoven. Gebruik een tandenstoker om te kijken of de een gaar is: breek de scherpe punt van de tandenstoker af en steek in het vlees. De tandenstoker moet met gemak door het vlees heen gaan en uit het vlees mag geen roze vocht meer lekken. Leg nu de eend in een terrine. Giet het vet er door een filter overheen zodat de eend bedekt wordt. Blijf ongeveer 2 cm onder de rand van de terrine. Laat de terrine afkoelen en zet hem voor MINSTENS een week in de koelkast. Denkt u er wel aan de terrine goed af te sluiten: vetten, en zeker ganzenvet, trekken heel gemakkelijk hinderlijke koelkastluchtjes aan!

De dag is daar: aan tafel!

Breng het vet op temperatuur om de eendenpoten eruit te halen. Laat ze goed uitlekken. Bak ze in een koekenpan zonder toevoeging van enig vet om warm te worden binnenin en krokant aan de buitenkant.

Het kom nogal eens voor dat koks, nu ze toch op de "sjieke toer" zijn met deze eend, er nog een schepje bovenop doen door als garnituur foie gras, gefrituurde topinambour e.d. aan te bieden. Ons advies is: Hou het simpel en maak het niet te zwaar. Een lekkere, simpele aardappelpuree vangt een gedeelte van de vette smaak van de confit op en zorgt voor harmonie; een spruitje, beetgaar geserveerd, maakt de confit helemaal af.

De wijn nog

Met de wijn hebben we - financieel gezien - geluk. Confit houdt van min of meer betaalbare wijnen. We noemen een paar die er goed bij passen: Côtes de Provence, Côtes du Rhône, Côtes du Rousillon, Chinon, Gigondas.

Steriliseren en conserveren

U kunt de confit ook klaarmaken voor lange opslag door deze hermetisch af te sluiten (een grote weckpot is een idee) en gedurende twee uur au bain marie (in een waterbad) in de oven op 100°0‘ C te verwarmen. Omdraaien, af laten koelen....ach, u weet dat wel.

 HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.