Recept van Yvonne - Colomba pasquale - Italiaans paasbrood

Typisch zoet brood voor Pasen - Deegwaren voor Pasen (Italië) - 1 colomba

Colomba pasquale - Italiaans paasbrood

De colomba (ital.: "Duif"), ook wel colomba pasquale (ital.: "Paasduif") genoemd, is het meest typische gerecht voor de paastafel in Italië, net zo als panettone en pandoro verbonden zijn met Kerstmis. Er zijn legendes in omloop dat de oorsprong van de colomba terug te vinden zou zijn in de tijd dat de Longobarden over Noord-Italië heersten (6e en 7e eeuw na Christus). Niets is echter minder waar: Deze lekkernij is een uitvinding van Dino Villani, hoofd reclame van het Milanese bedrijf Motta, dat al sinds jaar en dag beroemd was om zijn panettone rond de kerst. In 1930 kwam Villani op het idee ook een speciale bereiding voor Pasen te bedenken met ongeveer hetzelfde recept, om zo beter gebruik te kunnen maken van de productiecapaciteit van de enorme machineparken van Motta. Inmiddels wordt de colomba door bijna alle panettoneproducenten gemaakt, in verschillende variaties. Thuis wordt de colomba niet vaak gemaakt: zoals u zult zien is het een hoop werk!

Manitobameel
Manitobameel of -bloem, ook wel bekend als Amerikaans meel wordt verkregen door het malen van verschillende soorten zachte tarwe, geteeld in Noord-Amerika, oorspronkelijk in de Canadese regio Manitoba.

Het is een sterk meel met een hoog eiwitgehalte (tot 18%). Manitobabloem bevat zeer veel gluten. Hierom wordt het gebruikt voor stevige deegsoorten die lang moeten rijzen zonder in te storten. Onder de broodsoorten is stokbrood het meest geëigend voor dit meel.De zoetwaren die vaak met Manitoba gemaakt worden zijn panettone, pandoro, colomba, cupcakes, donut's en baba, maar dan wel op echte gist, niet op droge gist.

Voorbereiding:

Eerste gisting:
Verbrokkel de gist in een grote kom en voeg 50 ml lauwwarme melk en 100 g patentbloem toe. Kneed het geheel goed door en vorm er een bal van. Leg deze in de kom, bedek met cellofaan en zet weg op een lauwwarme plaats (27-30° C is ideaal; de oven waarvan alleen het licht brandt is vaak voldoende). Laat 30 minuten rijzen.

Tweede gisting:
Voeg 80 ml lauwe melk en 100 g patentbloem toe en kneed het geheel opnieuw. Zet opnieuw te rijzen, weer 30 minuten, op de zelfde manier.

Derde gisting:
Voeg nu 150 g manitobabloem toe, 60 g suiker, 50ml lauwe melk en kneed het geheel minstens 15 minuten. Voeg nu 80 g zachte boter toe, beetje voor beetje, tot het helemaal is opgenomen. Wanneer het deeg elastisch en homogeen is maakt u er weer een bal van en zet u het opnieuw te rijzen, dit maal 2 uur.

Vierde gisting:
Voeg nu 5 g zout, 100 g suiker, de uitgeraspte vanillezaden, de zest van de citrusvruchten, 50g honing en de eierdooiers toe. Voeg deze ingrediënten om en om toe met manitobabloem, in totaal 100 g. Hierna voegt u stapsgewijs 170 g zachte boter toe. Kneed goed door om een glad en elastisch deeg te krijgen. Voeg nu de kandij toe (fijngesneden, het liefst 75 g groene en 75 g oranje).Maak een bal van het deeg. Doe het deeg in een grote kom, smeer het in met zachte boter en zet weg om te rijzen, dit maal 12 uur.

Vijfde bewerking:
Stort het deeg uit op een werkvlak en kneed het een paar minuten. Leg het nu in de colombavorm en laat het 3 uur rijzen (tot het 2 maal zijn volume heeft bereikt). Verwarm de oven voor op 200° C.Ondertussen maken we de glanslaag: Klop met een garde de eiwitten op en voeg al kloppende de poedersuiker en het amandelmeel toe. Het resultaat moet stevig zijn, zodat het straks niet van de colomba afglijdt. Smeer nu de colomba in met het mengsel. Leg daarna de amandelen en de parelsuiker erop.

Bereiding:
Zet de colomba in de oven. Verminder de temperatuur tot 180° C na 10 minuten. Na nog eens 30-40 minuten kunt u met een houten pin of breinaald kijken of de colomba gaar is. Haal de colomba uit de oven en laat afkoelen.

Serveertip:
Vlak voor het serveren is het lekker om de colomba nog even met wat poedersuiker te bestuiven.

Wijntip:
Colomba wordt vaak geserveerd met een glaasje zoete Spumante of Vin Santo..

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

paasbrunch Dit recept is leuk voor uw paasbrunch

 

 

Ingrediënten

150 gram Sukade
1 Getrokken sinaasappelschil (zest)
1 Getrokken citroenschil (zest)
6 Eidooiers
250 gram Boter
180 ml Volle melk
200 gram Patentbloem
400 gram manitobameel
50 gram Honing
160 gram Suiker
12 gram Biergist
1 Vanillestok
5 gram Zout

Voor de glans en de versiering:

2 Eiwitten
80 gram Amandelen (hele, ongepeld, ongezouten)
50 gram Amandelmeel
50 gram Suiker
50 gram Parelsuiker
80 gram Vanillesuiker

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Colombavorm
Zesteur (citroentrekker)
Oven