Recept van Yvonne - Antipasto van insalata caprese en gerookte eend

Een salade met een grote snavel - Antipasto - 4 personen

Antipasto van insalata caprese en gerookte eend

De insalata caprese, oftewel "salade van Capri" is vernoemd naar het gelijknamige, betoverend mooie eiland voor de kust van Napels. Hier hielden in vervlogen tijden de groten de aarde in de lente en nazomer kwartier, zoals de Romeinse keizer Tiberius, de Russische schrijver Maksim Gorkij, de Oostenrijkse kunstenaar Oskar Kokoshka, de Engelse toneelschrijver Graham Greene, de Russische revolutionair Vladimir Lenin, de Chileense dichter Pablo Neruda, en ga zo maar door. De salade, die waarschijnlijk oorspronkelijk in Napels is bedacht, is een ode aan al het mooie dat Zuid-Italië te bieden heeft: zon, smaken, kleuren. De kleuren van de insalata caprese, als je een Italiaan vraagt, herinneren aan de Italiaanse vlag, de "tricolore".

Even een paar dingen rechtzetten: Nederlandse koks en voedselfabrikanten hebben er nog wel eens een handje van om in originele nationale recepten te gaan knoeien. Zo komt men ook in deze prachtige caprese de meest vreemde en soms zeer aanstootgevende "noviteiten" tegen, zoals bijvoorbeeld pesto, tapenade, zwarte olijven, peper, knoflook..... De Italiaanse wikipedia zegt er dit over:

La caprese è un'insalata costituita da pomodoro e mozzarella di bufala campana, tagliate a fette, inoltre condita con olio, sale e basilico. A piacere si può aggiungervi origano.

Lijkt me duidelijk genoeg: tomaat, mozzarella di bufala Campana, basilicum, olijfolie, zout. Oregano als het echt moet. Basta! Wel kun je deze salade natuurlijk op laten gaan in een verzameling van antipasti (antipasto misto), zo'n heerlijk voorgerecht waarmee je in Italië aardig geflest kunt worden: het wordt nog wel eens met bombarie aanbevolen, vaak staat het niet op de kaart en aan het eind blijkt het een vermogen te kosten. Thuis heb je daar geen last van. Dus vooruit maar - een antipasto misto van insalata caprese en petto d'anatra affumicato. Mooi toch?

Eet smakelijk!

Handtekening Yvonne

Ingrediënten

1 stuk(s)
€ 3,15
100 gram Knolselderij
. Balsamico
groene Basilicum
50 gram Radijs
100 gram
per 380g
€ 12,20
liefst uit Campanië Olijfolie
25 gram Walnoten
2 of andere vleestomaat Cuore di bue
. Walnotenolie
. Zwart zeezout
. Zout
Producten

Stap voor stap

Voorbereiding

Snij de knolselderij en de radijs julienne (klik voor advies). Blancheer de knolselderij door deze 2 minuten in kokend zout water te houden en vervolgens af te gieten en direct te koelen in een bak ijswater..

Bereiding Caprese

Snijd de mozzarella en de tomaat. Leg de plakjes om en om op het bord. Bestrooi met (liefst zee-)zout en giet er rijkelijk olie over. Omdat dit recept uit Campanië komt ligt een locale Campaanse olie voor de hand. Een ander zuidelijke, fruitige olie kan ook - een Apulische bijvoorbeeld, of een Siciliaanse. Garneer af met basilicum. Klaar!

Bereiding eendenborst

Maak een salade aan van wat blaadjes rucola, wat gekneusde walnoten, de geblancheerde en goed uitgelekte knolselderij en de rauwe radijs. Vermeng goed en leg op het bord. Voeg een PAAR DRUPPELS balsamico en een klein scheutje olie toe. Als laatste doet u er een beetje zwart zout over. Leg de eendenborst er dakpansgewijs overheen. Klaar!

Wijntip

Antipasto van insalata caprese en gerookte eend

Een ijskoude Falanghina of Greco di tufo, en dan het liefst op een zonovergoten terrasje met uitzicht over de Baai van Napels en de Vesuvius, met, op de achtergrond, een opname van Pavarotti die luidkeels "Te voio bééééénn' assai, ma tanto tanto béééééne ssai!"(*) inzet. De dag kan niet meer kapot.

(*) Lucio Dalla: Caruso