Recept van Yvonne - Chocoladefondant met perenbavarois

Fondant au chocolat - Recept met een ster - Nagerecht - 4 personen

Chocoladefondant met perenbavarois

Een levensgevaarlijk recept. Niet omdat het giftige stoffen bevat, wel omdat dit zo lekker is dat je niet op kunt houden als het voor je staat. Dus heeft u iemand die u wilt uitnodigen bij u thuis en nooit meer wil laten gaan? Dit is uw recept!

Welke peren?
U kunt voor deze perenbavarois eigenlijk elke handpeer gebruiken. Het is belangrijk dat de peren goed rijp zijn. Zodra de peren geschild zijn neigen ze te verkleuren. Probeer dat voor te zijn, om een mooie, fris uitziende bavarois te kunnen serveren.

yvonne

Ingrediënten

De fondant:

200 g Pure chocolade
200 g Licht gezouten roomboter
125 g Poedersuiker
5 Eieren
1 tl. Bloem

De bavarois:

4 blaadjes Gelatine
4 Rijpe handperen
100 ml Slagroom
50 g Poedersuiker
2 Eiwitten
naar behoeven Citroensap
1 mespuntje Zout

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Bakvorm
Bakpapier of
Bakvel (siliconen bakvel)
Garneerring 1 per portie
Patisseriecellofaan
Paletmes
Staafmixer
Marmeren plaat

Stap voor stap

Fondant

Chocoladefondant met perenbavarois

Voorbereidingen voor de fondant:
Oven voorverwarmen op 190 C°.

Bereiding van de fondant:
Laat de chocolade samen met de boter op een zacht vuurtjes smelten. Voeg de suiker toe. Roer goed door elkaar en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg nu één voor één de eieren al roerend toe. Zeef de bloem door het beslag heen. Stort het deeg op een lage ovenschaal die bedekt is met een laag bakpapier. Zet de ovenschaal in de oven en bak de fondant 22 minuten. De taart kan er een beetje zacht uitzien wanneer u hem uit de oven haalt. Geen paniek, dat hoort zo.

Laat de fondant afkoelen en zet hem vervolgens in de koelkast.

 

Garneerringen steken

Chocoladefondant met perenbavarois

Steek met de garneerringen rondjes uit de fondant en laat de fondant erin zitten. U heeft dus per persoon 1 garneerring nodig.

Cellofaan aanbrengen

Chocoladefondant met perenbavarois

Plaats de ringen met de fondant erin op een bakplaat. Voer de ringen met het pattisseriescellofaan opdat de bavarois boven de ring uitkan komen en rechtop blijft.

Bavarois

Chocoladefondant met perenbavarois

Voorbereiding voor de bavarois:
Week de blaadjes gelatine in koud water tot ze zacht aanvoelen. Los ze vervolgens op in een paar lepels heet water. Schil de peren en verwijder de harde delen. Snij ze in blokjes en schep ze met wat citroensap door elkaar om verkleuren te voorkomen.

Bereiding:
Pureer de peren met een staafmixer. Voeg de suiker toe en roer door elkaar. Voeg vervolgens de gelatine toe en roer weer door elkaar. Zet op een koele (niet in de koelkast) plaats en laat iets geleren.

Klop de eiwitten in een brandschone kom met een snufje zout op tot sneeuw. Voeg de slagroom aan de perenmassa toe en spatel er meteen daarna voorzichtig het eiwit doorheen.

Vul nu de steekvormen met de bavarois, precies tot aan te rand. Strijk af met een paletmes. Zet in de koelkast en laat minimaal 4 uur opstijven. Hierna kunt u de fondant met bavarois van beneden naar boven uit de vorm drukken. Verwijder het patisseriecellofaan en plaats de desserts op de borden.

Serveertip:

Chocoladefondant met perenbavarois

Chocoladewaaier
Om uw dessert mooi af te garneren kunt u bijvoorbeeld een waaier van chocolade maken. Leg een marmeren plaat in de diepvries. Smelt au bain marie wat chocolade. Haal de ijskoude plaat uit de diepvries en leg er een laagje bakpapier op. Stort de chocola uit op de plaat en strijk flinterdun uit met een paletmes. Laat afkoelen, verwijder het papier en breek voorzichtig in stukken, groot genoeg om een mooi dessert mee te creëren. Klaar!

HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.