Recept van Mats - Cassavestoofpotje met geroosterde zalm en Ras el Hanout

Dit is tóp - Hoofdgerecht - 4 personen

Cassavestoofpotje met geroosterde zalm en Ras el Hanout

U zult het niet geloven, maar dit recept is ontstaan uit armoede. Hoewel, armoede is misschien niet het juiste woord. Het is ontstaan op een avond toen bleek dat iedereen in de familie dacht dat "de ander" boodschappen had gehaald. Uiteindelijk moest er iets op tafel komen met de dingen die in de ijskast lagen. Als u de lijst van benodigdheden heeft gelezen zult u zich afvragen "wie heeft in 's hemelsnaam DIT in zijn ijskast, en dan ook  nog min of meer toevallig??" Tja, zeg het maar...

Ingrediënten

Voor de zalm

2 stuk(s)
per 200g
€ 6,90
2 el. Rijstolie
1 tn. Knoflook
naar smaak Zout
naar smaak Peper

Voor de stoofpot

700 gram Cassave
1 middelgrote Ui
1 Rode paprika
2-4 el. Rijstolie
½ tl. Ras el hanout
100 gram dun gesneden Bleekselderij
1 el. Rozijn
3, gedroogde Dadel
vers, klein stronkje, gepeld en gehakt Gember
2 tn. gesnipperd Knoflook
1 kleine Lombokje
1 scheutje Zoete chilisaus
naar smaak Zout en peper
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Braadpan of
Wok
Caquelon
Knoflookpers

Stap voor stap

Stap 1

Cassavestoofpotje met geroosterde zalm en Ras el Hanout

Haal de zalm uit de koelkast en wrijf hem in met zout, peper, knoflook en rijstolie. Laat rusten.

Stap 2

Snij/snipper alle groenten en kruiden die in de stoofpot gaan.

Stap 3

Cassavestoofpotje met geroosterde zalm en Ras el Hanout

Schil de cassave en snij hem snel in stukken zoals je met een kookaardappel zou doen. Wacht niet te lang tussen de taferelen want de cassave wordt erg snel bruin, net als een appel. Kook de cassave in zout water tot hij gaar is (voelt kruimig aan als een gekookte aardappel). Niet te kort koken! Cassave bevat veel blauwzuur en is niet lekker als ie niet gaar is! Te lang koken is ook niet goed, dan valt de cassave uit elkaar. Ongeveer 15 minuten zal het duren. Daarna afgieten en laten rusten.

Stap 4

Cassavestoofpotje met geroosterde zalm en Ras el Hanout

Ondertussen kunnen we de andere groentetjes stoven: Doe olie in een braadpan, wok of caquelon. Goed verhitten. Voeg een ongesneden lombokje, gesnipperde ui, gember en knoflook toe en fruit ze tot ze er glazig uitzien (niet laten verbranden). Voeg selderij en paprika toe. Ook even glazig laten worden. Temper de warmtebron, haal de lombok uit de pan en voeg de dadels, rozijnen en ras-el-hanout toe. Voeg een half glas (100ml) water toe, breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot alles gaar is. Eventueel af en toe water toevoegen als het te droog wordt en dreigt aan te branden.

Stap 5

Cassavestoofpotje met geroosterde zalm en Ras el Hanout

Zet een wok of koekenpan op het vuur en laat deze gloeiend heet worden. Doe de resterende rijstolie erin en bak hierin de zalm zo snel mogelijk medium gaar en licht krokant. Breng op smaak met een teentje knoflook uit de pers en een klein scheutje zoete chilisaus. Voeg ondertussen de cassave bij de gestoofde groenten en spatel voorzichtig een paar keer om op en laag vuur.  Klaar!

Serveertip

Cassavestoofpotje met geroosterde zalm en Ras el Hanout

Serveer de gestoofde groenten op een groot diep bord of, als u kunt vinden, op een groot bananenblad, met daar overheen de blokken gesauteerde zalm. Hou rekening met gasten die nooit meer ergens ander op visite willen dan bij u, en de raarste smoezen verzinnen om dit nog een keer te mogen proeven.

Wijntip

Cassavestoofpotje met geroosterde zalm en Ras el Hanout

We hebben verschillende dingen geprobeerd, maar bij dit gerecht past echt alleen maar klein glaasje ijskoude, mierzoete dessertwijn. Een Sauternes, een Beerenauslese of een (wat voordeligere) muskaatwijn doen het uitstekend.