Recept van Erik - Bouchée à la reine, vol au vent, koninginnehapje, pasteitje

De namen verschillen, maar het blijft lekker! - Voorgerecht - 4 personen

Bouchée à la reine, vol au vent, koninginnehapje, pasteitje

In het Nederlandse taalgebied heet dit gerecht of pasteitje of koninginnehapje. In België hoort men meestal het laatste. Benamingen verschillen, maar dat is niet alles. Ook de ingrediënten van dit gerecht kunnen zeer sterk verschillen. Zo kennen we de

    • Vols au vent de poulet aux champignons (met kip en champignons)
    • Bouchées à la reine au thon (met tonijn)
    • Bouchée à la reine aux fruits de mer (met zeevruchten)
    • Bouchées à la reine forestières, façon Saint Albray (met Saint Albray-kaas, kervel, Serrano en notenolie)
    • Bouchée à la reine végétarienne (met vleesvervangende soja)
    • Bouchées à la reine au tofu (met tofu)
    • Bouchées à la reine poire, bleu et noisettes (met peer, blauwschimmelkaas en hazelnoten)

Hoe dan ook - de basis zijn en blijven de ronde of vierkante bakjes van bladerdeeg, waarin een samenhangende vulling wordt gegoten die haar smeuïgheid meestal verkrijgt door een basis van béchamel, roux of ingedikte room/crème fraÎche. We geven u hier een simpel recept, waarin u zelf met de bestanddelen kunt variëren.

zwezerik Lees hier meer over het prepareren van zwezerik

Voorbereiding:
Kruid het vlees. Verwarm de oven tot 180° C. Snij de paddestoelen in redelijk kleine stukjes. Hak de ui. Snij het vlees in blokjes of reepjes van gelijke grootte. Kook de winterpeen en snij hem in blokjes van 1 cm bij 1 cm. Deze snijwijze noemen we Parmentier.

Bereiding:
Braad de uien, paddestoelen en de stukjes vlees snel aan in wat boter. Blus af met de wijn. Giet de room over het mengsel. Laat inkoken tot een mooie stevige ragout is ontstaan. Let op voor aanbranden. Breng op smaak met zout en peper.

Maak gedurende de laatste paar minuten de deegbakjes warm in de oven.

Serveertip:
Vul elk bakje met de ragout en giet er rijkelijk overheen op het (verwarmde) bord. Serveer onmiddellijk, zo heet mogelijk.

Wijntip:
Tja...dat ligt toch echt aan welke vulling u kiest. En laat u nou niet door een medewerker van Gall&Gall wijsmaken dat er wijnen zijn "die eigenlijk overal bij passen", zoals gesuggereerd wordt in de reclame, want dat is lariekoek.

Eet smakelijk!

erik signatuur

Ingrediënten

4 Vol-au-vent-hulsjes

Maak uw keuze:

1 stuk(s)
per 510g
€ 9,65
2 stuk(s)
per 200g
€ 8,90
1 stuk(s)
per 500g
€ 4,10
1 stuk(s)
€ 3,70
2 stuk(s)
per 200g
€ 3,60
4 stuk(s)
per 100g
€ 1,80
2 stuk(s)
per 200g
€ 2,55
1 stuk(s)
per 500g
€ 5,50
400 gram
per 1000g
€ 57,45

Maak uw keuze:

400 gram Morielje
400 gram Cantharel
400 gram Champignon
400 gram Eekhoorntjesbrood

En verder:

200 ml Room
1 Middelgrote ui
50 ml Droge witte wijn
1 Winterpeen
naar behoeven Boter
naar smaak Zout en witte peper
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Cocotte