Recept van Erik - Marchand-de-vin-saus

Sauce marchand de vin - Basisrecept - 6 personen

Marchand-de-vin-saus

Ideaal gezelschap voor allerlei rood vlees, zoals tournedos, entrecote, rib-eye, roastbeef (rosbief) en dergelijke. Marchand-de-vinsaus (Fr. 'Saus van de wijnkoopman') is een simpele, maar oh zo lekkere combinatie van sjalotten en rode wijn.

Ingrediënten

1/2 liter Rode wijn
1 El. Demi-glacesaus (klik voor recept)
6 Sjalot
200g Boter
3 takjes Tijm
2 blaadjes Laurier

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Cocotte 1
Garde 1

Stap voor stap

Voorbereiding

Snij de boter in blokjes en leg deze in de koelkast om hard te worden.

Hoe maak je deze heerlijke saus?

  • Hak de sjalotten ragfijn
  • Verwarm de boter in een cocotte of andere pan met dikke bodem
  • Voeg de sjalot toe en verwarm deze tot hij glazig wordt maar nog niet begint te kleuren
  • Demi-glace toevoegen en even latten sudderen
  • Afblussen met de wijn, laurier en tijm toevoegen en laten indampen (reduceren) tot ongeveer 3/4
  • Zout en peper op smaak
  • Nu de ijskoude klontjes boter stuk voor stuk toevoegen en de saus mooi liëren met een garde
  • Blijven kloppen tot het geheel mooi glad is
  • Klaar!