Recept van Mats - Brochettes van ossenhaas met gecarameliseerde boterraap en gegrilde aardappel

Een geinige variant - Barbecuerecept - 4 personen

Brochettes van ossenhaas met gecarameliseerde boterraap en gegrilde aardappel

Voorbereiding:

  • Kook de aardappelen in de schil beetgaar.
  • Schil de boterraap en kook deze ook beetgaar.
  • Snij de raap vervolgens eerst doormidden en daarna in plakjes.
  • Snij het vlees dat u heeft uitgekozen in blokjes van circa 3 x 3 cm. Kruid het vlees met onze kruidenmix of met zout en peper en rijg het aan de pennen (wij hebben bamboepennen gebruikt. Metaal kan natuurlijk ook prima). 
  • Wrijf het vervolgens in met olijfolie en knijp er wat knoflook over uit met de knoflookpers.
  • Of kies kant-en-klare spiesjes.
  • Zorg dat het vlees op kamertemperatuur komt.

Bereiding:

  • Zorg voor een goed hete barbecue of grillplaat.
  • Grill de brochettes op het heetste punt snel rondom dicht.
  • Leg ze daarna op een iets minder hete plaats op de grill en laat ze een minuut of vijf garen.
  • Het vlees moet binnenin rare tot medium-rare worden.
  • Haal ze nu van de grill en leg ze op een schoon bord, onder aluminiumfolie. Na 5 minuten rusten zijn uw brochettes klaar.
  • Terwijl u het vlees even laat rusten geeft u snel op de grill een kleurtje aan de aardappelen door deze overlangs doormidden te snijden en op de snijkant aan te grillen.
  • Ondertussen karamelliseert u de boterraap door deze te bakken in wat boter, waaraan u iets basterdsuiker toevoegt. Zodra de suiker smelt zult u het karamelliseringsproces zelf gade kunnen slaan. Let op voor aanbranden: voeg eventueel een heel klein beetje water toe.

Serveertip:
Serveer de brochettes met een klein scheutje stevige saus, zoals een Bordelaise, een marchand de vin of een demi-glace.

Wijntip:
Fruitige rode wijn.

Ingrediënten

Maak een keuze:

600 gram
per 400g
€ 11,50
3 stuk(s)
per 200g
€ 11,65
600 gram
per 1000g
€ 31,80
1 stuk(s)
per 200g
€ 6,60
3 stuk(s)
per 200g
€ 12,00
3 stuk(s)
per 200g
€ 10,65
1 stuk(s)
per 200g
€ 11,70
3 stuk(s)
per 200g
€ 10,30
6 stuk(s)
per 100g
€ 3,15
3 stuk(s)
Ossenhaaspunten biologisch
per 200g
600 gram
per 2000g
€ 84,35
600 gram
per 1600g
€ 56,65
600 gram
per 2100g
€ 79,70

Maak een keuze:

200 ml Bordelaisesaus (klik voor recept)
200 ml Marchand-de-vin-saus (klik voor recept)
200 ml Demi-glacesaus (klik voor recept)

En verder:

4 Moddelgrote, vastkokende aardappels
2 Boterrapen
1 tn. Knoflook
naar behoeven Boter
naar behoeven Basterdsuiker
1 stuk(s)
€ 1,30
naar smaak Zout & peper
naar behoeven Olijfolie

Voor de snelle variant, kies uit:

12 stuk(s)
per 50g
€ 2,15
12 stuk(s)
per 50g
€ 1,80
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Barbecue - BBQ
Barbecuegereedschap
Grillplaat
Bamboestokken
Vleespen
Knoflookpers
Aluminiumfolie