Recept van Mats - Brochettes van ossenhaas met gecarameliseerde boterraap en gegrilde aardappel
Een geinige variant - Barbecuerecept - 4 personen

Voorbereiding:
- Kook de aardappelen in de schil beetgaar.
- Schil de boterraap en kook deze ook beetgaar.
- Snij de raap vervolgens eerst doormidden en daarna in plakjes.
- Snij het vlees dat u heeft uitgekozen in blokjes van circa 3 x 3 cm. Kruid het vlees met onze kruidenmix of met zout en peper en rijg het aan de pennen (wij hebben bamboepennen gebruikt. Metaal kan natuurlijk ook prima).
- Wrijf het vervolgens in met olijfolie en knijp er wat knoflook over uit met de knoflookpers.
- Of kies kant-en-klare spiesjes.
- Zorg dat het vlees op kamertemperatuur komt.
Bereiding:
- Zorg voor een goed hete barbecue of grillplaat.
- Grill de brochettes op het heetste punt snel rondom dicht.
- Leg ze daarna op een iets minder hete plaats op de grill en laat ze een minuut of vijf garen.
- Het vlees moet binnenin rare tot medium-rare worden.
- Haal ze nu van de grill en leg ze op een schoon bord, onder aluminiumfolie. Na 5 minuten rusten zijn uw brochettes klaar.
- Terwijl u het vlees even laat rusten geeft u snel op de grill een kleurtje aan de aardappelen door deze overlangs doormidden te snijden en op de snijkant aan te grillen.
- Ondertussen karamelliseert u de boterraap door deze te bakken in wat boter, waaraan u iets basterdsuiker toevoegt. Zodra de suiker smelt zult u het karamelliseringsproces zelf gade kunnen slaan. Let op voor aanbranden: voeg eventueel een heel klein beetje water toe.
Serveertip:
Serveer de brochettes met een klein scheutje stevige saus, zoals een Bordelaise, een marchand de vin of een demi-glace.
Wijntip:
Fruitige rode wijn.
Ingrediënten
Maak een keuze: |
|||
600 gram |
per 400g
|
€ 11,85 | |
3 stuk(s) |
per 200g
|
€ 12,30 | |
600 gram |
per 1000g
|
€ 30,25 | |
1 stuk(s) |
per 200g
|
€ 7,10 | |
3 stuk(s) |
per 200g
|
€ 12,65 | |
3 stuk(s) |
per 200g
|
€ 11,25 | |
3 stuk(s) |
per 200g
|
€ 10,95 | |
6 stuk(s) |
per 100g
|
€ 3,25 | |
600 gram |
per 2000g
|
€ 82,35 | |
600 gram |
per 1600g
|
€ 52,85 | |
600 gram |
per 2100g
|
€ 71,90 | |
Maak een keuze: |
|||
200 ml | Bordelaisesaus (klik voor recept) | ||
200 ml | Marchand-de-vin-saus (klik voor recept) | ||
200 ml | Demi-glacesaus (klik voor recept) | ||
En verder: |
|||
4 | Moddelgrote, vastkokende aardappels | ||
2 | Boterrapen | ||
1 tn. | Knoflook | ||
naar behoeven | Boter | ||
naar behoeven | Basterdsuiker | ||
1 stuk(s) |
|
€ 1,30 | |
naar smaak | Zout & peper | ||
naar behoeven | Olijfolie | ||
Voor de snelle variant, kies uit: |
|||
12 stuk(s) |
per 50g
|
€ 2,25 | |
12 stuk(s) |
per 50g
|
€ 1,85 | |
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Barbecue - BBQ | |||
Barbecuegereedschap | |||
Grillplaat | |||
Bamboestokken | |||
Vleespen | |||
Knoflookpers | |||
Aluminiumfolie |