Recept van Mats - Brochettes van ossenhaaspunten met gecarameliseerde boterraap en gegrilde aardappel

Een geinige variant - Barbecuerecept - 4 personen

Brochettes van ossenhaaspunten met gecarameliseerde boterraap en gegrilde aardappel

Benodigdheden voor
4 personen:

Ingrediënten:       Keukengerei:
600 g ossenhaaspunten   Barbecue of grillplaat
4   middelgrote vastkokende aardappelen   Satépennen
2   boterrapen   Chinoise (puntzeef)
    marchand de vin- of bordelaisesaus    
    knoflook    
    boter    
    bruine basterdsuiker    
    zout&peper    

Voorbereiding:
Kook de aardappelen in de schil beetgaar. Schil de boterraap en kook deze ook beetgaar. Snij de raap vervolgens eerst doormidden en daarna in plakjes. Kruid het vlees met zout en peper en rijg het aan de pennen (wij hebben bamboepennen gebruikt. Metaal kan natuurlijk ook prima). Wrijf het vervolgens in met olijfolie en knijp er wat knoflook over uit met de knoflookpers. Zorg dat het vlees op kamertemperatuur komt.

Bereiding:
Zorg voor een goed hete barbecue of grillplaat. Grill de brochettes op het heetste punt snel rondom dicht. Leg ze daarna op een iets minder hete plaats op de grill en laat ze een minuut of vijf garen. Het vlees moet binnenin rare tot medium-rare worden. Haal ze nu van de grill en leg ze op een schoon bord, onder aluminiumfolie. Na 5 minuten rusten zijn uw brochettes klaar.

Terwijl u het vlees even laat rusten geeft u snel op de grill een kleurtje aan de aardappelen door deze overlangs doormidden te snijden en op de snijkant aan te grillen. Ondertussen caramaliseert u de boterraap door deze te bakken in wat boter, waaraan u iets basterdsuiker toevoegt. Zodra de suiker smelt zult u het carameliseringsproces zelf gade kunnen slaan. Let op voor aanbranden: voeg eventueel een heel klein beetje water toe.

Maak de borden op. Klaar!

Serveertip:

Serveer de brochettes met een klein scheutje stevige saus, zoals een Bordelaise, een marchand de vin of een demi-glace.

Wijntip:

Fruitige rode wijn. 

 

Ingrediënten