Recept van Yvonne - Bramensapconcentraat

Sap maken is helemaal niet moeilijk en heel leuk werk - Conserveren - 2 liter voor 3,5 liter sap

Bramensapconcentraat

Sap maken is helemaal niet moeilijk en heel leuk werk. Het leukste gedeelte is eigenlijk het plukken van de vruchten, in de vrije natuur. Hier een recept voor bramensapconcentraat, dat u later aan kunt lengen en zoeten naar smaak. Zo hoeft u geen water te conserveren en kunt u met kleinere flessen werken. U kunt natuurlijk ook meteen water en suiker of zoetstof toevoegen.

Benodigdheden voor
2 liter sapconcentraat (+/- 3,5 liter sap):

Ingrediënten:       Keukenbenodigdheden:
3 kg bramen   Chinois (puntzeef)
        Faitout
        Stamper
        Vergiet
        Sapflessen

Stap 1:
Maak een mooie boswandeling en pluk mooie, rijpe bramen. In gebieden waar vossen voorkomen doet u er goed aan geen bramen op te rapen van de grond en ook laag hangende bramen.....te laten hangen. De kans is miniem, maar vossenuitwerpselen kunnen u besmetten met een vervelende leverparasiet. Deze parasiet wordt door koken volledig gedood, dus in principe heeft u er met jam totaal niets mee te maken, maar wie kan er nou van rauwe bramen afblijven als ze voor je liggen...?

Was de bramen snel maar zorgvuldig, verwijder alle takjes, blaadjes en andere onnodige zaken en

Stap 2:
laat de vruchten uitlekken in een vergiet.


Stap 3:
Doe de bramen in een pan.

Stap 4:
Voeg een klein beetje water toe.

Stap 5:
Zet de pan op matig vuur, sluit af met een deksel en breng de massa aan de kook. Kook ze 10 minuten zodat de kernen van de bramen kunnen garen.

Stap 6:
Stamp de bramen fijn met een stamper. Pureren met een staafmixer is geen goed idee, omdat u dan teveel bittere smaak van de kapotgeslagen pitjes in het sap krijgt.

Stap 7:
Zorg voor een mooie, egale massa.

Stap 8:
Steriliseer de sapflessen door er kokend water in te gieten.

Stap 9:
Giet het bramenmengsel in een chinois en vang het sap op.

Stap 10:
Dit proces kan even duren

Stap 11:
maar het is beter om te "helpen" met, bijvoorbeeld een pannelikker om zo snel mogelijk zoveel mogelijk sap uit de brei te halen: hoe heter het sap in de fles komt, des te sterieler zal de fles zijn.

Stap 12:
Giet het water uit de sapflessen en vul deze af met het sap.

Stap 13:
Laat zo weinig mogelijk lucht in de fles.

Stap 14:
Sluit de flessen af en draai ze om.

Serveertip:
Wat u heeft gemaakt is ongezoet concentraat van bramensap. U kunt deze naar smaak zoeten en aanlengen met water. Ieder heeft zijn eigen smaak hierin. Wij raden aan het concentraat 1:1 aan te lengen met ijskoud water en te zoeten met 40 druppels vloeibare zoetstof per liter, net voor het serveren. U kunt natuurlijk ook suiker in water oplossen en dit mengsel gebruiken om het sap mee te verdunnen.

Ingrediënten