Recept van Yvonne - Bramenjam

Jam maken is helemaal niet moeilijk en heel leuk werk - Conserveren - 6 forse potten jam

Bramenjam

Jam maken is helemaal niet moeilijk en heel leuk werk. Het leukste gedeelte is eigenlijk het plukken van de vruchten, in de vrije natuur. Hier een recept voor een lichte bramenjam, niet al te zoet.

Ingrediënten

1 kilo Geleisuiker speciaal
3 kilo Braam
1 Citroen

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Faitout 2
Groentenmolen .
Vergiet .

Stap voor stap

Stap 1

Bramenjam

Maak een mooie boswandeling en pluk mooie, rijpe bramen. In gebieden waar vossen voorkomen doet u er goed aan geen bramen op te rapen van de grond en ook laag hangende bramen.....te laten hangen. De kans is miniem, maar vossenuitwerpselen kunnen u besmetten met een vervelende leverparasiet. Deze parasiet wordt door koken volledig gedood, dus in principe heeft u er met jam totaal niets mee te maken, maar wie kan er nou van rauwe bramen afblijven als ze voor je liggen...?

Was de bramen snel maar zorgvuldig, verwijder alle takjes, blaadjes en andere onnodige zaken en

Stap 2

Bramenjam

laat de vruchten uitlekken in een vergiet.

Stap 3

Bramenjam

Doe de helft van de bramen in een pan.

Stap 4

Bramenjam

Voeg een klein beetje water toe.

Stap 5

Bramenjam

Zet de pan op matig vuur, sluit af met een deksel en breng de massa aan de kook. Kook ze 10 minuten zodat de kernen van de bramen kunnen garen.

Stap 6

Bramenjam

Doe de andere helft van de bramen in een groentenmolen en pureer ze. Zo heeft u straks toch de structuur van de braam in uw jam, maar slechts de helft van de pitjes.

Stap 7

Bramenjam

Voeg de geleisuiker bij de bramenmassa die u gepureerd heeft en meng goed.

Stap 8

Bramenjam

Giet het mengsel over in een tweede pan.

Stap 9

Bramenjam

Voeg het sap van 1 citroen toe. Dit is het zuur dat de pectine straks omzet in gelei.

Stap 10

Bramenjam

Breng de massa op matig vuur aan de kook.

Stap 11

Bramenjam

Spoel ondertussen uw jampotten af met gloeiend heet water en zet ze klaar op een natte doek om eventueel barsten te voorkomen. Droog de potten niet af.

Stap 12

Bramenjam

Zodra de massa kookt voeg u de inhoud van de eerste pan toe. Kook het geheel 1-2 minuten onder voortdurend roeren en doof de warmtebron.

Stap 13

Bramenjam

Giet de jam in de potten

Stap 14

Bramenjam

tot helemaal aan de rand.

Stap 15

Bramenjam

Sluit de potten af en draai ze om. Laat ze zo afkoelen. Klaar!