Recept van Yvonne - Bakbloedworst met drie purees en appel

Artiestenpalet met volle kleuren - Hoofdgerecht - 4 personen

Bakbloedworst met drie purees en appel

Bakbloedworst combineert erg goed met puree en met zoet. Een gepofte gebakken appel, aardappelpuree, puree van winterpeen, pastinaak, truffe de chine, zoete aardappel - allemaal bijgerechten die prima passen bij dit overheerlijke gerecht. Laat uw fantasie de vrije loop, doe wat verschillende purees in een spuitzak en maak opvallende, kleurrijke creaties! Hier een voorbeeld.

Truffes de Chine
De aardappel vitelotte noir, négresse, zwarte truffelaardappel of truffe de Chine (niet te verwarren met een Chinese truffel - een goedkope truffelsoort) is een aardappel die donkerbruin tot paars aan de buitenkant en fel paars aan de binnenkant is. We kennen hem al vanaf de negentiende eeuw maar pas kort geleden is hem weer nieuw leven ingeblazen in verband met de hernieuwde interesse in "vergeten groenten". Hij lijkt qua smaak erg sterk op een gewone aardappel, al heeft hij een iets gronderige nasmaak. Mede hierdoor combineert de vitelotte uitstekend met andere producten die een zuurtje hebben, bijvoorbeeld zuurkool.

Ingrediënten

600 gram in 12 plakken
per 500g
€ 4,45
200 gram Truffe de Chine
200 gram Zoete aardappel
200 gram Pastinaak
1 Goudreinet of Jonagold
naar behoeven Melk
naar behoeven Bruine basterdsuiker
naar behoeven Boter
naar behoeven Zout en peper
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Appelboor
Koekenpan
Spuitzak
Staafmixer
Zeef

Stap voor stap

Voorbereiding:

Verwijder het klokhuis uit de appel en snij deze in middeldunne plakjes. Dep ze in bruine basterdsuiker en laat ze rusten.

Puree van truffe de Chine

Kook de truffe de chine in de schil in zout water gaar. Giet ze af, voeg wat melk en boter toe en sla ze met schil en al tot puree met een staafmixer. De kleur zal u verbazen: Het is net bosbessenbavarois! Breng op smaak met zout, voeg op het laatst een klein klontje boter toe. Wrijf de puree eventueel door een dunne zeef met de bolle kant van een houten lepel. Het hoeft niet, en als u het niet doet houdt u geinige spikkeltjes over in de puree (zie afbeelding)

Puree van pastinaak

Schil de pastinaak en snij hem in min of meer gelijkmatige stukken. Kook deze in zout water gaar. Let op, de laatste minuten gaat dat sneller dan u denkt, in tegenstelling tot aardappel bijvoorbeeld. Giet ze af, laat ze grondig uitlekken en sla ze tot puree met een staafmixer. Waarschijnlijk heeft u geen extra vocht nodig. Mocht dat toch het geval zijn, kunt u wat warme melk toevoegen. Breng op smaak met zout, voeg op het laatst een klein klontje boter toe. Wrijf de puree door een dunne zeef met de bolle kant van een houten lepel.

Puree van zoete aardappel

Schil de zoete aardappel en snij hem in min of meer gelijkmatige stukken. Kook deze in zout water gaar. Let op, de laatste minuten gaat dat sneller dan u denkt, in tegenstelling tot aardappel bijvoorbeeld. Giet ze af, laat ze grondig uitlekken en sla ze tot puree met een staafmixer. Waarschijnlijk heeft u geen extra vocht nodig. Mocht dat toch het geval zijn, kunt u wat warme melk toevoegen. Breng op smaak met zout, voeg op het laatst een klein klontje boter toe. Wrijf de puree door een dunne zeef met de bolle kant van een houten lepel.

 

Appelschijfjes en bloedworst

Als uw koekenpan groot genoeg is kunt u de appel en worst tegelijk bakken. Zo niet, gebruik dan twee pannen of doe de appel eerst en houd hem warm. Bak zowel de appel als de worst in ruim boter tot een mooi korstje aan weerszijden ontstaat. Klaar!

Serveertip:

Bakbloedworst met drie purees en appel

Neem hete borden. Dan heeft u de tijd dit gerecht zo fantasievol en kleurrijk mogelijk op te maken. Spuit de purees met een spuitzak op de borden. Blus het bakvocht van deappels af met een paar eetlepels water en strijk deze jus over de worst.

Wijntip

Bakbloedworst met drie purees en appel

Een zoete dessertwijn smaakt hier goed bij, maar dan geen muskaatwijn, want die kan de grondige smaak van de truffe de chine niet hebben. Een Tokaji dus, of een Beerenauslese.