Recept van Mats - Anelletti alla Palermitana

Recept uit Sicilië - Pastagerecht - 4-6 personen

Anelletti alla Palermitana

Anelletti of anelli zijn een typisch Siciliaanse pastasoort. Ze worden vaak gebruikt in soepen en ovenschotels. deze ovenschotel uit Palermo, die vaak op het menu staat rond de kerstdagen, is waarschijnlijk toch wel het meest beroemde gerecht dat van deze pastasoort gebruik maakt.

Ingrediënten

400 gram Anelletti
400 gram
per 300g
€ 3,50
175 gram Caciocavallo of eventueel Grana Padano
50 gram Sugo, Italiaanse tomatensaus
100 gram
€ 2,40
5 el. Olijfolie
1 Ui, middelgroot
naar behoeven Paneermeel
50 ml Rode wijn
naar behoeven Zout & peper uit de molen
140 gram vers Erwt
1 el. Tomatenpuree
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Ovenschaal 1
Penseel .
Vergiet .

Stap voor stap

Voorbereiding: stap 1

Anelletti alla Palermitana

Zet een pan met gezouten water op en breng aan de kook. Kook hierin de anelli zoals aangegeven op de verpakking maar laat ze flink al dente (dus ongeveer 2 minuten minder koken dan aangegeven). Giet ze af en laat ze "schrikken" in koud water. Giet opnieuw af en laat rusten op een koele plek. Wanneer u dit recept wat vaker heeft gemaakt kunt u de pasta ook "à la minute" koken, om precies uit te komen op het einde. Maar dat vergt oefening.

Bereiding: stap 2

Anelletti alla Palermitana

Giet wat olijfolie (ongeveer 4 el.) in een koekenpan met stevige bodem.

Stap 3

Anelletti alla Palermitana

Hak de ui fijn en laat deze aanbruinen op matig vuur. Voeg, indien nodig, wat water toe om aanbranden te voorkomen.

Stap 4

Anelletti alla Palermitana

Doe het gehakt erbij.

Stap 5

Anelletti alla Palermitana

Laat enkele minuten stoven/bakken. Schep regelmatig om.

Stap 6

Anelletti alla Palermitana

Voeg nu de sugo erbij en schep weer een aantal keren om.

Stap 7

Anelletti alla Palermitana

Vervolgens de tomatenpuree. Weer goed omscheppen en even laten doorgaren.

Stap 8

Anelletti alla Palermitana

Blus af met de rode wijn en 

Stap 9

Anelletti alla Palermitana

laat deze goed verdampen. Blijf roeren.

Stap 10

Anelletti alla Palermitana

Voeg nu een glas warm water toe en laat het geheel rustig pruttelen, ongeveer 30 minuten.

Stap 11

Anelletti alla Palermitana

Voeg nu de doperwten toe. Het liefst verse. Heeft u die niet, dan gaat de keuze uit naar diepvries. In laatste instantie, als die ook niet voorradig zijn, grijpen we naar blik.

Stap 12

Anelletti alla Palermitana

Verwarm de oven voor op 160° C.

Schep het geheel weer regelmatig om. Laat 15-20 minuten garen (gebruikt u toch blikerwten dan kunt u met minder volstaan). Voeg weer af en toe water toe als het geheel te droog wordt. Laat uiteindelijk indampen zodat een smeuïg geheel ontstaat.

Stap 13

Anelletti alla Palermitana

Rasp de caciocavallo door het mengsel.

Stap 14

Anelletti alla Palermitana

Voeg nu de ricotta toe. Mocht u aan ricotta "primo sale" (een zoute, geaffineerde ricotta) kunnen komen - deze is bij uitstek geschikt voor dit gerecht. Snij de primo sale in blokjes en voeg bij het mengsel. "Gewone" ricotta is een uitweg (zie afbeelding), maar houdt u dan wel rekening met flink wat extra zout wanneer u het gerecht op smaak gaat brengen.

Stap 15

Anelletti alla Palermitana

Voeg het mengsel bij de gekookte pasta.

Stap 16

Anelletti alla Palermitana

Vermeng alles zorgvuldig.

Stap 17

Anelletti alla Palermitana

Giet een scheut olijfolie in een ovenvaste schaal.

Stap 18

Anelletti alla Palermitana

Zorg dat de hele schaal goed ingevet is. Gebruik een penseel.

Stap 19

Anelletti alla Palermitana

Bestrooi de schaal met paneermeel.

Stap 20

Anelletti alla Palermitana

Zorg dat ook de randen goed met paneermeel zijn bestoven.

Stap 21

Anelletti alla Palermitana

Doe de pasta in de schaal.

Stap 23

Anelletti alla Palermitana

Maak er een compact geheel van.

Stap 24

Anelletti alla Palermitana

Bestrooi weer met paneermeel

Stap 25

Anelletti alla Palermitana

en daarna met geraspte caciocavallo.

Stap 26

Anelletti alla Palermitana

Zorg dat alles goed verdeeld is over de schaal. Bak de pasta in de oven. U heeft hiervoor 60 minuten nodig. Bent u met warme, net afgegoten pasta begonnen (m.a.w. heeft u de pasta niet van tevoren gekookt en niet laten afkoelen - is even uitkienen maar het kan) dan volstaan 25 minuten.

Serveertip

Anelletti alla Palermitana

Zet de schaal op tafel en laat iedereen zelf opscheppen. Geef er een diep bord en een vork bij.

Wijntip

Anelletti alla Palermitana

Een Nero d'Avola of een Siciliaanse Shiraz. Maar dan wel een hele goede.