Recept van Yvonne - Amuse van kastanjepolenta met gekonfijte sjalot

Een simpele amuse-gueule voor een ludiek begin van uw culinaire avond - Amuse - 10 personen

Amuse van kastanjepolenta met gekonfijte sjalot

Een simpele amuse-gueule voor een ludiek begin van uw culinaire avond. Dit recept heeft meegedaan aan het populaire culinaire programma "Komen Eten" van SBS6. Sterker nog: De kok die het had gemaakt heeft de uitzending ermee gewonnen. Dus, snel aan de slag!

Deze amuse is makkelijk te maken maar er gaat wel wat tijd inzitten. Begin een dag van tevoren met de voorbereidingen!

Ingrediënten

4 Sjalotten
2 el. Bruine basterdsuiker
naar behoeven Boter
100 ml Rode wijn
400 ml Water
50 gram Kastanjemeel
50 gram Polentameel
10 Shiso leaf
naar smaak Zout & peper uit de molen

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Cocotte
Paiolo
Garneerring

Stap voor stap

Voorbereiding

Schil de sjalotten en hak ze (niet al te) fijn.

Bereiding

Doe wat boter in een cocotte en laat hierin de sjalotten even aanfruiten. Nog voordat ze bruin gaan kleuren zet u het vuur lager. Blus de boter af met de wijn, voeg de suiker doe, en laat de wijn indampen tot de helft. Dek de pan af en zet de uien op een zeer laag pitje. Laat net zolang stoven tot de uien gaar en zacht zijn en de saus stroperig is geworden. Breng op smaak (voorzichtig) met zout en een minuscuul snufje peper.

Maak de polenta volgens de instructie op het pak (sommige merken vragen om een 1:4 verhouding met water, de andere weer 1:3. In ons geal vervangt u 50% van het maïsmeel met kastanjemeel. Zodra het mengsel klaar is stort u het in een garneerring. Even laten afkoelen om op te stijven en vervolgens snijd u mooie ronde plakjes van de polenta.

Serveertip

Amuse van kastanjepolenta met gekonfijte sjalot

Serveer de amuse op een warm bordje met een blad shiso purple voor een extra geurdimensie. Drapeer wat gekonfijte ui over de polentaschijfjes. Klaar!

Wijntip

Amuse van kastanjepolenta met gekonfijte sjalot

Wijntip:
Een mooi gerecht verdient een mooie wijn. Bij deze amuse past een Touraine, Domaine de l'Aumonier prima.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant