Recept van Mats - Ljoelja kebab (lamsgehaktspiesjes) met bulgur

Ook wel ljoelja kebab - Barbecuerecept - 4 personen

Ljoelja kebab (lamsgehaktspiesjes) met bulgur

Gehakt op een spies. Er zijn verschillende varianten van. Behalve deze hebben ook nog de adana-kebab voor u. Niet zo eenvoudig te maken als het lijkt, maar heerlijk, en dus de moeite waard! Adana kebab past goed bij een andere lekkernij uit de keuken van die hoek van de wereld: Turkse rode koolsalade. U krijgt van ons ook daarvan het recept.

Ingrediënten

Maak een keuze:

of
per 1000g
€ 20,75
en
per 1200g
€ 23,30
150-200 gram lamsvet

En verder:

scheut Olijfolie
¼ tl. paprikapoeder
scheut Granaatapppelsiroop
750 gram Ui
snufje Zwarte peper
½ tl., gekneusd Korianderzaad
30 g vers blad, gehakt Koriander
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Keukenmachine .
Vleespen 10-15
Barbecue - BBQ .

Stap voor stap

Stap 1

Indien u bent gestart met lamsgehakt heeft u nog lamsvet nodig. Lamsvet is beslist niet overal te koop. Varkensvet is makkelijker te bemachtigen. Houd u er wel rekening mee dat diy gerecht vooral in muslimlanden wordt gegeten, waar varkensvlees "haram", oftewel uit den boze is. Begint u met lamsschouder dan moet u het lamsvet kunnen bemachtigen bij het uitbenen en opsnijden van de schouder. U moet uitkomen op een redelijk vette massa: Dit gehakt wordt niet gebonden met eiwit en brood, en moet het hebben van dit vet. Als het gehakt te mager is valt het bij het grillen van de spies!

 

Stap 2

Maal het vlees fijn, samen met het vet en de uien, in een vleesmolen of uw keukenmachine. Begint u met kant-en-klaar gehakt, maal dan alleen de uien en het vet en voeg later het gehakt toe. Alles goed met de hand kneden.

Stap 3

Voeg nu het fijngehakte korianderblad erbij, daarna de paprika en de gekneusde korianderzaden en breng op smaak met zout.

Stap 4

Draai alles nog een keer door de vleesmolen of keukenmachine en kneed stevig met de hand tot een compact geheel. En nu een cruciaal moment in de voorbereiding: Het gehakt moet nu "geslagen" worden: Pak gedurende 5 minuten telkens weer de hele massa op en gooi deze met kracht terug in de mengkom. Op deze manier verkrijgt het vlees de elasticiteit die het nodig heeft om tijdens het grillen niet uit elkaar te brokkelen. Vervolgens zet u het gehakt minstens 3 uur weg in de koelkast om op te stijven. Zet daarna een bak met koud water bij u in de buurt om uw handen te koelen en nat te houden tijdens het vormen van de kebab. Zo voorkomt u dat het vlees aan uw handen gaat plakken.

 

Stap 5

Draai nu gehaktballen van ongeveer 60 gram.

Stap 6

Van deze balletjes maakt u rollen van ca.10 cm lang.

Stap 7

Rijg de kebab voorzichtig aan de spiesjes. U kunt het best metalen platte spiesen nemen. Met houten satépennen kan het ook maar dat vraagt iets meer vaardigheid.

Stap 8

Hoe gladder en evenrediger u de kebab verdeelt, des te beter en gelijkmatiger zullen ze straks braden op houtskoolvuur.

Stap 9

Kebab wordt gebraden boven een houtskoolvuur zonder rooster. De kebab is gaar wanneer hij stevig aanvoelt.

Serveertip

Ljoelja kebab (lamsgehaktspiesjes) met bulgur

Maak een mooie slinger van granaatsiroop op het bord. Serveer met bulgur (zie recept) m.b.v. een garneerring. Garneer af met wat verse koriander. Serveer een frisse salade, bijvoorbeeld een Turkse rodekooldsalade erbij. Deze ljulja kebab wordt ook vaak geserveerd als onderdeel van een meze.