Recept van Erik - Asperges klassiek

Recept uit de traditionele vaderlandse keuken - Hoofdgerecht - 4 personen

Asperges klassiek

Heerlijk, in het seizoen: asperges van eigen bodem, klaargemaakt op de ouderwetse Hollandse wijze.

Erik eet smakelijk

 

Ingrediënten

Maak uw keuze:

2 stuk(s)
per 200g
€ 5,05
3 stuk(s)
per 160g
€ 3,75
2 stuk(s)
per 200g
€ 4,00
400 gram
per 700g
€ 10,90
400 gram
per 1600g
€ 29,05
400 gram
per 7000g
€ 84,55

En verder:

2 kilo Asperge
4 Eieren
400 gram Vastkokende aardappelen
flinke scheut Witte wijn
2 blaadjes Foelie
4 el. Suiker
200 gram Boter
naar smaak Zout
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Dunschiller
Kaasdoek
Eiersnijder

Stap voor stap

Voorbereiding:

Asperges klassiek

Schil de asperges zo dun mogelijk maar wel zo grondig dat er geen harde slierten aan blijven zitten. Deze worden niet zacht tijdens het koken en zijn erg onprettig in de mond. 

Asperges klassiek

Snij de harde delen aan de achterkant weg.

Bereiding:

Asperges klassiek

Meng in een grote pan koud water, suiker, wijn, zout en foelie. Leg de asperges hierin en breng aan de kook. Kook gedurende 5-6 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 15 minuten in het water staan. Haal de asperges uit het kookvocht. Gooi het vocht niet weg! Laat de asperges vervolgens uitlekken op een schone theedoek of kaasdoek. Het beste is als deze doek niet gewassen is met wasmiddel, aangezien die smaak kan worden overgedragen aan de zeer smaakgevoelige asperges.

Ondertussen:

Kook ondertussen de eieren hard, laat ze "schrikken" onder koud stromend water en pel ze. Snij ze in reepjes door ze 1 keer overlangs en 1 keer overdwars door een eiersnijder te halen. Smelt de boter en houd deze lauwwarm. Dompel de plakken ham onder in het kookvocht zodat ze lauwwarm worden en laat ze uitlekken. Kook ook de aardappelen, giet ze af en houd ze warm.

Serveertip:

Asperges klassiek

Dresseer de asperges op hete borden, drapeer de ham erover heen en serveer met de eieren en de gesmolten boter. Een gekookt aardappeltje erbij en uw asperges zijn op hun toppunt! Garneer af met een plukje peterselie. Klaar!

Wijntip:

Asperges klassiek

De wijn mag niet te licht zijn, want dan verdwijnt de wijn naast de smaak van de asperges naar de achtergrond, maar de wijn mag ook de smaak van de asperges weer niet overheersen. Een wijn die op hout gelagerd is kan te zwaar overkomen bij de subtiele smaak van asperges. Al snel kom je dan uit bij een vollere Riesling, maar ook de pinot blanc of een sancerre is een goede keus. Uit de Duits/Oostenrijkse hoek kunnen een grüner Veltliner, Weissburgunder of Sylvaner.