Recept van Yvonne - Tian van van gerookte tamme-eendenborst

Recept uit de Provençaalse keuken - Hoofdgerecht - 4 personen

Tian van van gerookte tamme-eendenborst

Een supersimpel, superlekker gerechtje voor een zomerse lunch of een mooi tussendoortje.

Tian
Tian is van origine een Provençaals porseleinen, geglazuurde, ovenvaste schaal met een niet al te hoge rand. Eigenlijk kunt u een willekeurige lage ovenschaal gebruiken. Naar deze schaal zijn ook alle gerechten genoemd die erin worden gemaakt. Dit zijn altijd ovenschotels die hun oorsprong vinden in Zuid-Frankrijk. Er is twijfel over de oorsprong van het woord. De een beweert dat het verwant is met Tajine, de ander gelooft in een relatie met het Griekse teganon (pan om te bakken, aardewerken pot). Hoe dan ook, je kunt er verdraaid lekkere dingen in maken.


Bereiding:

  • Een tian of 4 ramequins (souffleepotjes) aan de binnenkant bekleden met de plakjes eend, waarbij een gedeelte van de plakjes boven de schaal of ramequin uit blijft steken.
  • Nu de macedoine van verse groente, aangemaakt met mayonaise, in de vormpjes storten.
  • De uitstekende delen van de eendenborst terugvouwen over de macedoine.
  • Maak een bedje van sla en stort de ramequin er voorzichtig op uit.
  • Garneren met tomaat en hard gekookt ei in dobbelsteentjes.
  • Gekoeld opdienen. Klaar!

Wijntip:
De wijnen die hier bij uitstek bij passen zijn droge witte wijnen zoals Bourgogne Aligoté, Bourgogne Côtes de Couchois, Bourgogne Grand Ordinaire, Bourgogne Hautes Côtes de Nuits, Bourgogne Passetoutgrain, Fine de Bourgogne. 

paasbrunch Dit recept is leuk voor uw paasbrunch

Ingrediënten

Voor de tian:

1 stuk(s)
per 380g
€ 12,20
400 gram Macedoine van verse groenten (klik voor recept)
50 gram Mayonaise (klik voor recept)

Voor de garnituur:

1 Kropsla
naar behoeven Tomaat
1 Hardgekookt ei
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Ramequin 4
Ovenschaal 1