Recept van Yvonne - Fu-zhu, tofustengels

Recept uit de Oosterse keuken, ook wel 'foe-zjoe' - Bijgerecht vegetarisch - 10 personen

Fu-zhu, tofustengels

Fu-Zhu (腐竹) worden ook gedroogde tofustengels, tofusticks, dried bean curd sticks, tofu bamboo, kusatake (Japan), en phù chúc (Vietnam) genoemd. Feitelijk zijn het gedroogde tofuvellen (die ontstaan op gekookte sojamelk). Voor gebruik een nacht weken in koud water bij kamertemperatuur. Zeer lang te bewaren. Geschikt voor allerlei Oosterse soepen, hoofd- en bijgerechten.

fu zhu droog

Ingrediënten

Voor de tofustengels:

300 gram Gedroogde fu-zhustengels
750 ml Warm water
1,5 el. Ketjap asin (zout)
3 el. Rijstazijn (gewone azijn mag ook)
3 tl. Zout

Voor de wortels:

1 kilo Winterpeen, julienne gesneden
3 el. Suiker
naar smaak Zout
1 tl. Gemalen korianderzaad
1 tl. Gemalen zwarte peper
1 tn. Knoflook uit de pers
naar smaak Chilipoeder
5 el. Rijstazijn
100 ml Rijstolie

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Zeef
Knoflookpers

Stap voor stap

Fu-zhu, tofustengels

We beginnen met het marineren van de tofustengels. Voeg alle bestanddelen bij elkaar in een kom, breek de fu-zhustengels in stukken van rond de 5 cm lengte en leg deze in het mengsel. Sluit af, zet weg in de koelkast en laat minstens 10 uur marineren. 

  • Nu maken we de wortels aan. Maak de wortels schoon, snij ze zo dun mogelijk julienne.
  • Maak een mengsel van alle ingrediënten behalve de olie.
  • Doe hier de wortelreepjes bij.
  • Verhit de olie tot ongeveer 100° C en giet deze over de wortels.
  • Meng alles grondig door elkaar. Zet in de koelkast en laat minstens 10 uur marineren.

Fu-zhu, tofustengels

Giet de fu-zhu af en laat uitlekken. Voeg de fu-zhu en de wortelsla bij elkaar. De proportie bepaalt u zelf, naar eigen smaak. Klaar!

Serveertip:
Dit bijgerecht wordt koud gegeten. Erg lekker, bijvoorbeeld, bij har-gou dimsum.

 

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant