Recept van Yvonne - Vlierbessengelei

Zelf plukken, zelf inmaken - Kooktechniek: conserveren - 6 forse potten gelei

Vlierbessengelei

Vlierbessen groeien op veel plaatsen in ons land. Ze zijn als voedsel een beetje ondergewaardeerd. Toch zijn het sap van de bloesem en de bessen erg smakelijk. Van de bessen kan een heerlijke gelei worden gemaakt die niet alleen als zoetwaar erg lekker is op brood, maar ook bij tal van wildgerechten prima tot zijn recht komt.

Ingrediënten

3-3,5 kg Vlierbessen
1,5 kg Geleisuiker speciaal
3 plakjes Verse gember

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Faitout 2
Zeef
Weegschaal (keukenweegschaal)
Kaasdoek

Stap voor stap

Vlierbessengelei

Maak een mooie wandeling in de natuur en pluk mooie, rijpe vlierbessen.

Vlierbessengelei
  • Rits de bessen met de hand of een vork en verwijder alle steeltjes en blaadjes. Vlierbessensap levert vreselijke vlekken op, pas op dus.
  • Was de bessen grondig in koud, stromend water en giet ze af door een zeef. Laat ze goed uitlekken.

Vlierbessengelei

Doe ze over in een schone pan en breng ze aan de kook in aanhangend water. Kook ze 30 minuten.

Vlierbessengelei
  • Leg een stuk kaasdoek in een schone zeef boven een schone pan.
  • Giet de gekookte bessen in de zeef.

Vlierbessengelei
  • Laat goed uitlekken en afkoelen.
  • Knijp het kaasdoek zorgvuldig uit.

Vlierbessengelei

Weeg de hoeveelheid sap die u heeft verkregen.

Vlierbessengelei

Voeg geleisuiker speciaal toe in de verhouding 1100g sap - 500g geleisuiker speciaal.

Vlierbessengelei
  • Voeg de plakjes gember toe. Deze verminderen de kans op een bittere nasmaak in de gelei die bij vlierbessen nog wel eens voor kan komen.
  • Breng langzaam aan de kook.
  • Spoel de jampotten ondertussen af met gloeiend heet water.
  • Droog ze niet en zet ze klaar op een natte doek (Dit voorkomt dat ze knappen wanneer we de hele gelei erin gieten).

Vlierbessengelei

Verwijder na 1 minuut koken de gember en doof de warmtebron.

Vlierbessengelei

Stort de gelei in de potten.

Vlierbessengelei

Zorg dat de potten goed vol zijn. Hoe minder lucht, hoe beter, maar zorg er wel voor dat de randen van de potten 100% schoon blijven.

Vlierbessengelei

Sluit de potten af en draai ze om. Laat ze afkoelen en vacuüm trekken. Klaar!

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant