Recept van Mats - Penne al salmone (Pasta met room en gerookte zalm)

Uit de Italiaanse keuken - Pastagerecht - 6 personen

Penne al salmone (Pasta met room en gerookte zalm)

Penne al salmone -  een klassieker

Er zijn in Italië een aantal pastagerechten die behoren tot de "chique en klassiek", zoals penne alla vodkapenne al salmonepappardelle al sugo die lepre, en dergelijke. Men eet deze gerechten op feestdagen en bijzondere gebeurtenissen; in het restaurant; als er iets te vieren is. Het zijn gewoon pastagerechten maar dan nét even met iets meer "cachet".

Ingrediënten

700 gram Penne lisce
1 stuk(s)
€ 5,95
150 ml Room
½ tl. Gestoofde tomatenpuree (klik voor uitleg)
1 Sjalot
scheutje Witte wijn
klontje Boter
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Vergiet

Stap voor stap

Penne lisce

Een van de honderden pastasoorten die men in Italië, en ook tot ver daarbuiten inmiddels, maakt. Vaak hebben pastasoorten hun zijn eigen saus: Zo eet een Italiaan NOOIT spaghetti met bolognesesaus. Deze saus die, toeristenrestaurants niet meegerekend, meestal gewoon "sugo di carne" heet en in Bologna  ragù Bolognese wordt genoemd, gaat hoofdzakelijk op rigatoni of tagliatelle. Bucatini bijvoorbeeld zijn voorbestemd voor Amatriciana-saus, terwijl tortellini eigenlijk alleen maar in bouillon of in roomsaus worden geserveerd. Pesto is de saus van de stroffie, hooguit linguine maar daarmee is de kous voor de Italianen af. Veel pastasoorten zijn streekgebonden. Zo komen stroffie uit Genua (de pesto trouwens ook), orechhiette uit Sardiniëen ga zo maar door.
Pasta kan men op veel verschillende manieren onderverdelen: Geografisch (zie boven), op vochtigheidsgraad, op lengte, op vulling, op fabricatiemethode: Men onderscheidt droge pasta, zoals u ze uit de supermarkt kent van verse pasta (pasta fresca of pasta all'uovo). Men onderscheidt echter ook gekochte pasta van zelfgemaakte pasta (pasta fatta in casa). Zo onderscheidt men ook ongevulde pasta zoals maccheroni en ziti van gevulde, zoals canellonitortellini en ravioliNiet te vergeten: het verschil waar in menige Italiaanse familie dagelijks herrie over is: korte pasta zoals penne, mezze maniche, en farfalle, (pasta corta) of lange pasta, zoals spaghetti, linguine, tagliatelle, en bucatini

Bereiding:

Kook de penne in ruim zout water tot ze bijtgaar zijn. Hak ondertussen de sjalot fijn. Stoof hem in wat roomboter tot hij glazig begint te worden. Stoof de tomatenpuree apart even gaar in wat olijfolie om de zure smaak eraf te krijgen. Voeg de puree toe aan de sjalot. Blus af met witte wijn. Laat even indampen en voeg dan de room toe. Laat weer iets indampen. Giet de pasta af en doe deze terug in de pan. Zet op een laag vuurtje, voeg het roommengsel en de zalm in kleine reepjes toe. Blijf even roeren tot de saus iets inbindt. Klaar!

Serveertip:

Penne al salmone (Pasta met room en gerookte zalm)

Zet vliegensvlug op tafel. Pasta's met roomsaus hebben de neiging door te garen en plakkerig te worden. In veel Italiaanse families wordt dan ook een kommetje "acqua della pasta" op tafel gezet, oftewel een klein beetje van het overgebleven kookvocht. Mocht de pasta dan gaan plakken, met een scheutje van dat vocht is alles weer verholpen. Penne al salmone worden vaak geserveerd met wat geraspte Parmezaanse kaas. In andere families wordt dat juist weer uit den boze beschouwd en wordt hooguit wat gehakte peterselie gebruikt om dit gerecht op te luisteren. Ons advies is: Geen poespas: de smaak is zo subtiel dat hij snel overheerst kan raken door onnodige futiele bijkomstigheden.

Wijntip:

Een kurkdroge, goed gekoelde witte wijn.