Recept van Mats - Arrosticini - lamsspiesjes

Uit de Italiaanse keuken - Barbecuerecept - 6 personen

Arrosticini - lamsspiesjes

Italianen waarderen hun lokale diversiteiten heel sterk. Iedere regio, iedere provincie, iedere stad is apetrots op de lokale specialiteiten. Italiaanse toeristen in eigen land weten altijd precies waar ze wat kunnen verwachten: ze kennen de beste wijnstreken, ze weten waar het lekkerst wordt gekookt, waar de vleeswaren de moeite waard zijn, en ga zo maar door. Abruzzo is een regio die trots mag zijn, onder meer, op zijn lams- en schapenvlees. Met drommen trekken de Italianen er in de zomer op uit om zich ergens in Abruzzo, in een - vaak geïmproviseerd - restaurantje, te goed te doen aan deze fantastische lekkernij: arrosticini. Arrosticini zijn spiesjes van zo'n 25-30 cm lang met lamsvlees of schapenfilet (dat zowel van een hamel als een schaap afkomstig kan zijn). Soms wordt een stukje extra vet toegevoegd als het vlees aan de magere kant is. Hiervoor wordt bij voorkeur lams- of schapenvet gebruikt, maar vers vet (varkens)spek kan ook.

Ingrediënten

Maak een keuze:

1 stuk(s)
per 1000g
€ 27,65
1 stuk(s)
per 1200g
€ 23,30
1200 gram Schapenfilet

En verder:

400 gram Vet spek
paar takjes Rozemarijn
naar behoeven Olijfolie
naar behoeven Zout en peper uit de molen
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Barbecue - BBQ
Barbecuegereedschap
Bamboestokken

Stap voor stap

Voorbereiding:

Arrosticini - lamsspiesjes
  • Zorg voor een barbecue die egaal brandt en goed op temperatuur is.  
  • Snij het spek in blokjes van 1,5 x 1,5 x 0,5 cm
  • Snij het vlees in blokjes van 1,5 x 1,5 x 1,5 cm.
  • Rijg het vlees aan de stokjes en doe, afhankelijk van hoe mager uw vlees is, om een aantal blokjes vlees een blokje vet.

Bereiding:

De bedoeling is dat u de arrosticini braadt op gematigd vuur. Dus beslist geen vlammen, niet te hard, niet te dicht bij het vuur. Uw spek vliegt anders gegarandeerd in brand en dat is niet wat we zoeken. Bestrijk de arrosticini regelmatig met wat olijfolie door een tak rozemarijn in de olie te drenken en vervolgens daarmee over het vlees te strijken. Hierdoor krijgt het vlees een zalig aroma. Kruid het vlees met zout, eventueel met wat peper, en wel direct voor het opdienen.

Serveertip:

"Pane casereccio", grof landbrood (vaak zonder zout gebakken), in dikke plakken gesneden, of ciabatta, zeezout en schaaltje olijfolie om te dippen. Verder heeft u hierbij eigenlijk alleen nog maar een wijntje nodig.

Pane casereccio

Wijntip:

Arrosticini - lamsspiesjes

Natuurlijk uit de terroir: Montepulciano d'Abruzzo, Nobile d'Abruzzo. Mooie wijnen uit de buurt.