Recept van - Gemarineerde makreelfilets

Recept met een ster - Voorgerecht - 4 personen

Gemarineerde makreelfilets

De makreel is een matig vette vis met stevig vlees. Met deze vis kun je alle kanten op: Grillen, bakken, roken, stoven, stomen - hij kan het allemaal hebben. Hier een recept uit de Franse keuken.

Benodigdheden voor
4 personen:

Ingrediënten:        
8   makreelfilets    
1   ui    
1   sjalot    
1   winterpeen    
1   stengel bleekselderij    
1   kruidnagel    
1   bouquet garni    
4 el. appelazijn    
1 dl. crème fraîche of mierikswortelsaus    
½   komkommer    
750 ml witte wijn    
    grof zeezout en peperkorrels

Stap 1:
Kijk de filets nog even een keer goed na. Eventueel overgebleven graatjes verwijderen met een pincet. Het vel mag blijven zitten. Was de filets onder koud water en maak ze droog met keukenpapier. Leg ze in een diepe schaal.

Stap 2:
Hak alle groenten fijn. Zet de wijn op het vuur en breng deze aan de kook. Laat even goed hard koken. Flambeer de wijn vervolgens door een lucifer boven de oppervlakte te houden net nadat u de wijn van het vuur heeft gehaald. Voeg nu de kruiden, specerijen en groenten toe. Plaats weer op het vuur en laat 5 minuten zachtjes koken. Voeg de azijn toe, breng op smaak met wat zout en giet het geheel warm over de filets.

Stap 3:
De makreelfilets moeten volledig onder staan. Dek de schaal af met folie en zet deze minstens 12 uur in de koelkast.

Serveertip:
Serveer de filets koud met een paar plakjes komkommer en een lik mierikswortelsaus of
crème fraîche, eventueel op smaak gebracht met wat gehakte bieslook, zout en peper.

Wijntip:
Een mooie witte wijn. Wellicht is het een idee dezelfde wijn te nemen die u voor de marinade heeft gebruikt. Dit zorgt voor extra harmonie op uw gehemelte.

 

Ingrediënten