Recept van Erik - Aspergepunten met gesauteerde kalfshartzwezerik en geklaarde boter
Recept met een ster - Hoofdgerecht - 4 personen

Ze zijn niet altijd te koop, maar als ze er zijn, zijn ze zeker de moeite waard: de punten van de asperges, meestal iets goedkoper dan hele, en toch is het het beste gedeelte van de asperge!
Ingrediënten
600 gram |
per 1000g
|
€ 64,50 | |
150 gram | Geklaarde boter | ||
4 el. | Bloem | ||
naar smaak | Zout en witte peper | ||
Voor de aspergepunten: |
|||
scheutje | Witte wijn | ||
1200 gram | Aspergepunten | ||
1 blaadje | Foelie | ||
3 el. | Suiker | ||
1 liter | Water | ||
1 tl. | Zout | ||
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Vergiet | |||
Dunschiller | |||
Kaasdoek |
Stap voor stap
Zwezerik pellen
Voordat de zwezerik gegeten kan worden, moet deze gepeld worden. Zie hier hoe.
Kruiden en bestuiven
Snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm. Wrijf ze in met wat peper en zout (niet overdrijven) en wentel ze in de bloem.
Aspergepunten schillen
Schil de aspergepunten zo dun mogelijk maar wel zo grondig dat er geen harde slierten aan blijven zitten. Deze worden niet zacht tijdens het koken en zijn erg onprettig in de mond.
Punten koken
Meng in een grote pan koud water, suiker, wijn, zout en foelie. Leg de aspergepunten hierin en breng aan de kook. Kook gedurende 5-6 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de aspergepunten nog 15 minuten in het water staan. Haal de aspergepunten uit het kookvocht. Laat ze vervolgens uitlekken op een schone theedoek of kaasdoek. Het beste is als deze doek niet gewassen is met wasmiddel, aangezien die smaak kan worden overgedragen aan de zeer smaakgevoelige asperges.
Zwezerik bakken
Verhit een beetje geklaarde boter in een koekenpan en bak de zwezerik om en om goudbruin. Breng op smaak met peper en zout. Haal de zwezerik uit de pan.
Serveertip:
Serveer de zwezerik met de aspergepunten (zie afbeelding). Serveer de rest van de boter erbij, goed heet. Als garnituur adviseren wij een gekookte nieuwe aardappel.
Wijntip:

Zwezerik verdient een grote witte wijn. Puligny Montrachet bijvoorbeeld. Nou is de asperge daar niet zo dol op. De wijn mag niet te licht zijn, want dan verdwijnt de wijn naast de smaak van de asperges naar de achtergrond, maar de wijn mag ook de smaak van de asperges weer niet overheersen. Een wijn die op hout gelagerd is kan te zwaar overkomen bij de subtiele smaak van asperges. Al snel kom je dan uit bij een vollere Riesling, maar ook de pinot blanc of een sancerre is een goede keus. Uit de Duits/Oostenrijkse hoek kunnen een grüner Veltliner, Weissburgunder of Sylvaner.