Recept van Yvonne - Beenhammetje in grove mosterd

met biologische groentetjes van de koude grond - Hoofdgerecht - 4 personen

Beenhammetje in grove mosterd

Een makkelijk gerechtje op basis van en heerlijk stukje beenham dat wij eigenlijk al voor u hebben klaargemaakt. Maar dat hoeven uw gasten natuurlijk niet te weten!  Denk aan een gezellige zomeravond voor dit gerecht. Maar ook een formeel diner kan zonder moeite! Kerst bijvoorbeeld! Eet smakelijk!

Eet smakelijk

Ingrediënten

500 gram Worteltjes
8 Kleine rapen (navets)
750 gram Vastkokende aardappel
1 Ui (gehakt)
2 Sjalot (gehakt)
2 tn. Knoflook (ongepeld)
2 takjes Verse tijm
1 takje bonenkruid
1,5 liter Gevogeltefond (klik voor recept)
. Of:
1,5 liter kippenbouillon
3 el. Grove mosterd
3 el. Vers geraspte Parmezaanse kaas
. Of:
3 el. Gruyère
naar smaak zout & peper
Olijfolie voor de keuken, scheutje
€ 35,10
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Rasp
Dunschiller
Braadpan
Oven
Zeef

Stap voor stap

Voorbereiding

Was en borstel de wortelen uitbundig. Schil de rapen en snij ze in vieren. Schil de aardappels en snij ze op ongeveer dezelfde maat. Verwarm de oven voor op 180 C°.

 

Bereiding

Zet in een gietijzeren braadpan de sjalotten en de ui aan met olijfolie tot deze glazig worden. Voeg de wortelen toe, dan de rapen, en dan de aardappelen. Doe meteen daarna de kruiden erbij en schep alles een paar keer goed om. Voeg nu de wijn en een derde van de bouillon toe. Breng aan de kook.  Laat op een laag vuurtje pruttelen, ongeveer 10 minuten, en hou nat door af en toe bouillon toe te voegen. Leg de hammetjes nu in de pan en laat ze langzaam warm worden (weer ongeveer 10 minuten). Zorg ervoor dat het geheel niet droog komt te staan door steeds weer bouillon toe te voegen.

Haal de hammetjes uit de pan en smeer ze in met een mengsel van de mosterd, de kaas en de olijfolie. Leg ze op een bakblik en zet ze in de oven. Bak ze ongeveer 7 minuten, en steek daarna voor een minuut of twee de grill aan voor een krokant korstje.

Zeef de groenten uit de bouillon. Verwijder de tijm en het bonenkruid. Serveer de hammetjes met de groenten.

 

Wijntip

Een frisse witte wijn.