Recept van Erik - Masterclass: quenelles draaien

Wat is een quenelle en hoe maak je ze? - Kooktechniek

Masterclass: quenelles draaien

In origine is een quenelle is een ovaal balletje gemaakt van gepureerd vlees, gevogelte of vis. De naam is verwant aan het Duitse Knödel, De ingrediënten voor de quenelles worden fijngemalen en gebonden met vet en eieren. Met twee lepels vormt men van dit mengsel de quenelles die daarna gepocheerd worden. Ze worden geserveerd als voorgerecht of dienen als garnituur in soepen en ragouts. De quenelle heeft, door de techniek waarmee ze wordt gemaakt, een uitgesproken herkenbare vorm. Daarom is later is de quenelle de naam geworden van alle ovaalvormig garnituur. Tegenwoordig kan een quenelle dus van ijs, slagroom, mousse, bavarois enz. enz. zijn.

Afb: Kastanjekroketjes met lardo al rosmarino

Ingrediënten

1 Samenhangend deegje

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Eetlepel 2

Stap voor stap

Waarvan?

Masterclass: quenelles draaien

Quenelles worden gemaakt van een samenhangend mengsel van ingrediënten bavarois, mousse puree of deeg. 

Pak met 2 lepels een beetje beslag en vorm er een bijna eivormig bolletje van door iedere keer van de ene naar de andere lepel te verspringen. Klaar!

Pak twee lepels

Masterclass: quenelles draaien

 

en oefenen,

Masterclass: quenelles draaien

 

draaien...

Masterclass: quenelles draaien

en klaar!

Masterclass: quenelles draaien