Recept van Erik - Asado (short ribs)

De Zuid-Amerikaanse way of life - Barbecuerecept - 10-12 personen

Asado (short ribs)

Asado is een Spaanse keukenterm (in het Portugees is het Assado) die zowel gebruikt wordt voor bepaalde BBQ-technieken als voor het aanduiden van een barbecuefeest. De term is bekend in heel Zuid-Amerika. In Argentinië is asado, een soort "mixed grill", een nationaal gerecht. Op een typische Zuid-Amerikaans asado wordt allerlei vlees, vooral rundvlees, gegrild op een "parrilla", een soort open barbecue met een grill op pootjes, of op open vuur. Een vleessoort dat niet mag ontbreken op een asado is de zgh. short ribs, in het Spaans asado de tira of zelfs kortweg asado genoemd. In Nederland is dit stuk niet erg bekend. Er wordt wel eens naar verwezen als "de ribben van de ribeye", "runderspareribs" of "het pianostukje met vlees eraan". In het Verenigd Koninkrijk zijn ze bekend als "Jacob's Ladder". De onbekendheid in Nederland is niet terecht: deze ribben van het rund zijn veelal vleziger, malser en zachter dan varkensspareribs. Een "full slab" van deze asado is een vierkant van ongeveer 25x25cm, met 3 tot 4 ribben. Vaak worden de ribben ook gesepareerd en kort afgezaagd, ongeveer 6cm lang. Deze snijwijze wordt ook wel "English cut" genoemd (zie afbeelding). 

Asado de tira, English cut

Asado kan overigens niet alleen op de grill: de Fransen gebruiken het graag in stoofgerechten (pot-au-feu) en ook in de traditionele Joodse keuken komt dit stuk vlees voor onder de naam Flanken, langzaam gekookt met uien en kruiden in bouillon en geserveerd met geraspte mierikswortel (Rettich). Tegenwoordig wordt het vlees ook vaak sous-vide gegaard gedurende lange tijd, tot zelfs 72 uur.

Asado op de grill
Gebruik voor een mooi resultaat een goed hete barbecue. Kruid het vlees met heel iets zout en peper of de meerdanvlees.nl kruidenmix, wrijf het in met knoflook uit de pers en een druppel olijfolie, en laat het vuur zijn werk doen. Voor wat extra aroma is het lekker, vlak naast de asado verse tuinkruiden (tijm, rozemarijn, salie) mee te laten grillen zodat de rook daarvan over het vlees trekt (zie afbeelding). Asado kan zijn tijd nodig hebben om te garen. De bedoeling is het niet al te rauw te serveren. Een kerntemperatuur van 50℃ moeten ze toch wel halen (blue), sommigen zullen zelfs liever 55-60℃ (medium). Gebruik eventueel een kernthermometer. Zie ook onze kerntemperaturentabel.

 Nadat u het van de grill haalt geniet het de voorkeur de asado even een minuut of 5 in aluminiumfolie te laten rijpen.

Asado de tira op de grill

Eet smakelijk!

Mats

Ingrediënten

1 stuk(s)
per 5500g
€ 152,30
1 stuk(s)
€ 1,25
. Olijfolie
eventueel Bouquet garni
1 stuk(s)
€ 19,95
naar smaak Zout
3 tn. Knoflook
naar smaak Zwarte peper
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Aluminiumfolie .
Knoflookpers .
Barbecuevork .
Barbecue - BBQ .