Recept van Mats - Fazant met Elzasser Choucroute (zuurkool)

Traditioneel Elzasser gerecht - Hoofdgerecht - 4 personen

Fazant met Elzasser Choucroute (zuurkool)

Voorbereiding

  • De zuurkool grondig spoelen in koud water.
  • De fazant kruiden met zout en peper.
  • Snipper de ui en snij de wortel in plakjes.

Bereiding

  • Braad de fazant rondom goudbruin in een cocotte of braadpan met 1 el ganzenvet.
  • Haal de fazant uit de pan.
  • Voeg een tweede el ganzenvet toe en braad daarin de plakjes spek met de gesnipperde ui en de plakjes wortel tot ze iets goudkleurig worden.
  • Blus af met de wijn en roer de bakresten goed los met een houten lepel.
  • Voeg de rauwe zuurkool en de jeneverbessen toe en schep het geheel een paar keer goed om.
  • Giet de bouillon er bovenop.
  • Snij de fazant in twee helften en leg deze, karkas naar beneden, op de zuurkool.
  • Sluit de pan af met een deksel en laat het geheel 1,5-2 uur op een laag pitje stoven.

Serveertip:
Serveer de zuurkool en de fazant in een mooie schaal. Een gekookte aardappel past hier goed bij.

Wijntip:
Een mooie Bourgogne. Fixin uit de Côte de Nuits is de gedoodverfde compagnon van dit gerecht. Een mooie Champagne kan ook, een Riesling natuurlijk ook, al past die beter bij de zuurkool zelf dan bij de Fazant.

Ingrediënten

1 Fazant
700 gram Wijnzuuurkool
1 Middelgrote ui
120 gram
€ 15,75
1 Wortel
200 ml Droge witte wijn
10 Jeneverbessen
100 ml alfsfond - fond de veau (klik voor recept)
2 el.
€ 15,15
naar smaak Zout & peper uit de molen
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Cocotte
Gevogelteschaar