Recept van Erik - Vlaamse preistoemp met filet van gerookte forel

Warme gerookte forel - Hoofdgerecht - 4 personen

Vlaamse preistoemp met filet van gerookte forel

Je zit het niet echt vaak, en toch is gerookte forel ook erg lekker als je het even verwarmt. Hier een receptje dat een wel heel bijzondere combinatie oplevert:

Ingrediënten:

      Keukengerei:

Voor de stoemp:

      Oven
350 g gerookte forel   Garneerring
1 kg iets kruimige aardappelen   Stamper
3   middelgrote preistengels    
1 l kippenbouillon    
    olijfolie    
    boter    
  . peper & zout    
  . eventueel nootmuskaat    

Voor de dressing:

       
1 el. gehakte kervel   Staafmixer
1 el. gehakte peterselie    
1 el. geraspte mierikswortel    
12   blaadjes stevia (of druppels zoetstof of suikerstroop)    
1 tl. Engelse mosterd    
1 el. rijstolie

 Stevia

Stevia, de bekendste soort is Stevia rebaudiana (ook wel Honingkruid genoemd), bekend vanwege de zoetstoffen die uit de plant gewonnen worden. Stevia is 300 keer zoeter dan suiker en bevat geen calorieën. Het is daarom bij uitstek geschikt als zoetstof. Hoofdzakelijk door het economische gevaar dat stevia kan betekenen voor producenten van suiker en kunstmatige zoetstoffen hebben lobbyisten alles op alles gezet om stevia van de markt te houden. Door een misverstand te creëren en een anonieme brief te sturen aan de FDA zijn deze groepen erin geslaagd het product buiten de VS houden van 1991 tot 2008. Tengevolge daarvan is ook binnen de EU stevia pas sinds kort erkend als zoetmiddel (2011). Stevia smaakt niet alleen lekker, het ziet er ook als versiering van een bord zeer fraai uit. 

Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 120° C. Verwijder het groene gedeelte van de prei. Kook een paar groene balderen in zout water tot ze helemaal gaar zijn. Snij deze in dunne repen. Deze gebuikt u als versiering om de stoemp (zie afbeelding). Snij het witte gedeelte van de prei fijn en was de stukjes in stromend koud water tot ze helemaal schoon zijn. Maak een dressing door de ingrediënten te mengen met een staafmixer.

Bereiding:
Kook de aardappelen in de bouillon tot "net nog niet gaar". Doe dan de prei erbij en laat 10 minuten zacht verder koken. Giet af, breng op smaak met peper en zout, voeg boter naar smaak en geweten toe en stamp tot een mooi stamppotje. Op dit moment mag voor de liefhebber ook de nootmuskaat erbij. Leg de forelfilets op een bakplaat of bord in de voorverwarmde oven en verwarm 3-4 minuten. Klaar! 

Serveertip:

Druk de stoemp in een garneerring om er een mooie vorm aan te geven. Versier de stoemp met een lintje prei (zie afbeelding).

Wijntip:
Prachtige smaak, die gerookte forel. Daar past van alles lekkers bij. Een rode Bergerac bijvoorbeeld, om maar eens met het minst voor de hand liggende te beginnen. Maar natuurlijk ook een hele serie witte wijnen: Gewürztraminer, Pinot Blanc en Pinot Gris uit de Elzas, een witte Anjou uit de Val de Loire, een Chablis, een witte Corbières, of een witte Côtes de Provence.

 

Ingrediënten