Recept van Erik - Vlaamse preistoemp met filet van gerookte forel

Warme gerookte forel - Hoofdgerecht - 4 personen

Vlaamse preistoemp met filet van gerookte forel

Je ziet het niet echt vaak, en toch is gerookte forel ook erg lekker als je haar even verwarmt. Hier een receptje dat een wel heel bijzondere combinatie oplevert:

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 120° C.
  • Verwijder het groene gedeelte van de prei.
  • Kook een paar groene bladeren in zout water tot ze helemaal gaar zijn.
  • Snij deze in dunne repen. Deze gebruikt u als versiering om de stoemp (zie afbeelding).
  • Snij het witte gedeelte van de prei fijn en was de stukjes in stromend koud water tot ze helemaal schoon zijn.
  • Maak een dressing door de ingrediënten te mengen met een staafmixer.

Bereiding:

  • Kook de aardappelen in de bouillon tot "net nog niet gaar".
  • Doe dan de prei erbij en laat 10 minuten zacht verder koken.
  • Giet af, breng op smaak met peper en zout, voeg boter naar smaak en geweten toe en stamp tot een mooi stamppotje.
  • Op dit moment mag voor de liefhebber ook de nootmuskaat erbij.
  • Leg de forelfilets op een bakplaat of bord in de voorverwarmde oven en verwarm 3-4 minuten. Klaar! 

Serveertip:
Druk de stoemp in een garneerring om er een mooie vorm aan te geven. Versier de stoemp met een lintje prei (zie afbeelding).

Wijntip:
Prachtige smaak, die gerookte forel. Daar past van alles lekkers bij. Een rode Bergerac bijvoorbeeld, om maar eens met het minst voor de hand liggende te beginnen. Maar natuurlijk ook een hele serie witte wijnen: Gewürztraminer, Pinot Blanc en Pinot Gris uit de Elzas, een witte Anjou uit de Val de Loire, een Chablis, een witte Corbières, of een witte Côtes de Provence.

Ingrediënten

350 gram Gerookte forel

Voor de stoemp:

1 kg Iets kruimige aardappel
3 stengels Prei (middelgroot)
1 liter Kippenbouillon (klik voor recept)
naar behoeven Olijfolie
naar behoeven Boter
naar smaak Zout & peper
naar smaak Nootmuskaat

Voor de dressing:

1 el. Vers gehakte kervel
1 el. Vers gehakte peterselie
1 el. Mierikswortel (geraspt)
12 blaadjes Stevia (of druppels zoetstof of suikerstroop)
1 tl. Engelse mosterd
1 el. Rijstolie

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Garneerring
Oven
Staafmixer
Stamper